TURSKI PREMIJER: Oboreni dron je proizveden u Rusiji
Foto: Reuters

Moskva negira

TURSKI PREMIJER: Oboreni dron je proizveden u Rusiji

Planeta -
Obaranje letelice imalo je zastrašujući efekat, dodao je Ahmet Davutoglu i izrazio nadu da će Rusija biti opreznija nakon prethodnih upada u vazdušni prostor Turske

ISTANBUL - Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je bespilotna letilica, koju su turski vojni avioni oborili u blizini granice sa Sirijom, ruske proizvodnje, iako je zvanična Moskva rekla Ankari da letilica ne pripada Rusiji.

Davutoglu je rekao da je moguće da dron, koji je oboren 16.oktobra, pripada snagama sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, pripadnicima kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) ili nekim drugim snagama. Obaranje drona imalo je "zastrašujući efekat", dodao je turski premijer i izrazio nadu da će Rusija biti opreznija nakon prethodnih upada u vazdušni prostor Turske.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Davutoglu je ranije poručio da se Turska neće ustručavati da obara vojne letelice koje narušavaju njen vazdušni prostor. Turski Generalštab je saopštio da je letelica tri puta upozorena i nije reagovala, a nije saopšteno kome je pripadala.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je dron koji je Turska oborila, prema preliminarnim informacijama, mogao biti ruski. Međutim, Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su se svi ruski avioni u Siriji vratili u vazduhoplovnu bazu, i da ruske bespilotne letelice "funkcionišu po planu".

Načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Andrej Kartapolov rekao je da su ruski aparati ili na zadatku ili u bazi i predložio stranim kolegama da "pogode" kome pripada pronađena bespilotna letelica.

Turska se ranije ovog meseca žalila da su ruski vojni avioni koji dejstvuju u Siriji narušili njen vazdušni prostor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track