Devojčice zrele za brak s 10 godina!

Muftija zgranuo ceo svet

Devojčice zrele za brak s 10 godina!

Planeta -
Islamski verski vođa šeik Abdul Aziz bin Abdula iz Saudijske Arabije podržava udaju ženske dece za sredovečne muškarce

NJUJORK - Bolesno.Devojčice su zrele za brak već s 10 ili 12 godina, smatra veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdul Aziz bin Abdula. Tom izjavom za list Vorld obzerver on je šokirao ceo svet, pa čak i muslimane.

Govoreći o običaju prisilne udaje devojčica za sredovečne muškarce u njegovoj zemlji, muftija je rekao da oni koji traže da se starosna granica za stupanje u brak podigne na 25 godina apsolutno greše.

- Naše majke i bake udavale su se kada su imale samo 12 godina. Dobro vaspitane devojčice su u tom uzrastu spremne za bračne dužnosti - istakao je muftija.

Njegovo razmišljanje naišlo je na osudu čak i u islamskom svetu. Omid Safi, profesor islamske teologije na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu, izjavio je da komentari velikog muftije pokazuju koliko je on van tokova kada je reč o modernom islamu.

- Muftijina izjava je katastrofalna iz više razloga. Ona eliminiše element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja desetogodišnja devojčica pristala na brak s odraslim muškarcem. Osim toga, ona potvrđuje da su saudijske verske vlasti izgubile kontakt sa sopstvenim narodom i da nisu svesne konsenzusa o islamskim normama koji se polako uspostavlja u celom svetu - smatra Safi.

Saudijska Arabija je potpisnica Konvencije UN o pravima deteta, tako da se osobe mlađe od 18 godina smatraju decom. Bez obzira na to, devojčice se tamo prisilno udaju. Inače, 2009. svet je bio zgranut kad je saudijski sud odbio da poništi brak šestogodišnje devojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track