RAMZAN KADIROV: Islamska država je pre svega stvorena protiv Rusije
Foto: AP

Traži smrtnu kaznu za teroriste

RAMZAN KADIROV: Islamska država je pre svega stvorena protiv Rusije

Planeta -
Islamska država je pre svega stvorena protiv Rusije, izjavio je predsednik ruske čečenske Republike Ramzan Kadirov, upozoravajući na opasnost koju militantna grupa i sukob u Siriji predstavljaju za bezbednost Rusije

“Ko misli da će sirijski problem biti brzo rešen i da neće ugroziti bezbednost naše zemlje, greši. Siguran sam da će se pojaviti. Islamska država je prvenstveno stvorena protiv Rusije”, izjavio je Kadirov na konferenciji za novinare u Groznom. Čečenski vođa je, takođe, predložio uvođenje smrtne kazne za teroriste i one koji “regrutuju snage, skrnave muslimansku veru i pogrešno tumače Kuran”.

“Smrtnu kaznu bi trebalo uvesti za one koji regrutuju, skrnave muslimansku veru, pogrešno tumače Kuran, i za teroriste. Ti ljudi čak i kada su zatvoru imaju svoje veze i nastavljaju da regrutuju snage”, rekao je lider regiona. Kadirov je savetovao ruskoj vladi da se ne plaši osude svetske zajednice, izvestila je agencija RIA Novosti.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

“Mnoge države su nam već nametnule sankcije. Zapadu i Evropi nije potrebna jaka država. Potrebna im je država kojom mogu da vladaju. Duboko sam uveren: ukoliko bude potrebno, predsednik će Državnoj Dumi podneti predlog zakona, a poslanici će ga podržati.”

Državna Duma je, međutim, ranije saopštila da ne razmatra mogućnost ukidanja moratorijuma na smrtnu kaznu, koji je Rusija uvela 1999. kada se kandidovala za članstvo u Savetu Evrope.

“U ovom trenutku pitanje uvođenja smrtne kazne, uključujući i smrtnu kaznu za terorizam, nije predmet razmatranja u Rusiji”, rekao je poslanek Rafael Mardanšin (Ujedinjena Rusija) za TV-kanal Rosija-24. Ranije ove nedelje, važan član poslaničkog kluba Komunističke partije u Državnoj Dumi takođe je predložio smrtnu kaznu za teroriste kao vanrednu meru i “krajnju meru društvene zaštite”, dodavši da bi to pomoglo da se ublaži opasnost od terorizma, koji bi mogao da se poveća zbog aktivnog ruskog učešća u operacijama protiv Islamske države u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track