(FOTO) HILJADE NEMACA DEMONSTRIRALO PROTIV MIGRANATA: A isto toliko došlo da podrži izbeglice
Foto: Reuters 19 Okt 2015

Raste antimigrantsko raspoloženje

(FOTO) HILJADE NEMACA DEMONSTRIRALO PROTIV MIGRANATA: A isto toliko došlo da podrži izbeglice

Planeta -
Demonstranti nosili plakate protiv Angele Merkel i uporedili je sa Judom

DREZDEN - Hiljade ljudi okupile su se danas u Drezdenu, kako bi obeležile prvu godišnjicu antimigrantskog pokreta Pegida, dok je gotovo isti broj građana učestvovao u kontramitingu.

Noseći plakate s fotografijama kao što je slika žene u burki sa velikim krstom iznad nje ili sloganima kao "Napred Merkelova: daješ Judin poljubac", pristalice Pegide sastale su se u centru Drezdena, gde je pokret i nastao.

Foto Reuters

Istovremeno, Raša tudej je javila da je njihov kamerman Hose Sekvera napadnut dok je snimao skup pristalica Pegide. Kako se navodi, napadači su polomili i njegovu kameru, a policija je uspela da ga izvuče iz gomile.

Pegida, skraćenica od "patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada", nastala je kao grupa na Fejsbuku, a na okupljanjima u januaru privukla je 25.000 ljudi.

Njena popularnost ipak je počela da bledi, možda i zbog toga što je njen koosnivač Luc Bahman, počeo da postavlja rasističke komentare na internet, kao i "selfije" s hitlerovskim brkovima.

Porast popularnosti Pegida je ponovo doživela prilivom više od milion migranata u Nemačku ove godine, prenosi AFP. Istovremeno sa skupom koji je organizovala Pegida, održan je kontramiting na kojem je učestvovalo više hiljada ljudi.

Uoči okupljanja Pegide, nemačka kancelarka Angela Merkel, ponovila je poziv građanima da se čuvaju "onih koji nose mržnju u svojim srcima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track