OSLOBOĐEN DEČAK KOJI JE VREĐAO ERDOGANA: Da je bio godinu dana stariji, ne bi se izvukao
Foto: Ap 17 Jun 2013

Presuda

OSLOBOĐEN DEČAK KOJI JE VREĐAO ERDOGANA: Da je bio godinu dana stariji, ne bi se izvukao

Planeta -
Dečaku pretila kazna od 4 godine zatvora jer je pisao ružne postove o predsedniku na Fejsbuku

ANKARA - Jedan 14-godišnji dečak koga je policija u Turskoj privela zbog vređanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana oslobođen je odlukom suda, izvestili su danas lokalni mediji. Tinejdžer U.E. proveo je sredu veče u policijskoj stanici pošto su ga policajci pokupili ispred jednog Internet kafea, izvestila je agencija Cihan.

On je izveden pred sud, ali nije optužen zbog svog uzrasta. U Turskoj, maloletnicima ispod 15 godina ne može da bude suđeno za krivična dela za koje je zaprećena kazna manja od pet godina zatvora. Dečak je optužen za "vređanje predsednika" na Fejsbuku, za šta je zaprećena kazna do četiri godine zatvora.

Hapšenje jednog 17-godišnjaka u decembru po optužbi za vređanje Erdogana izazvalo je buru protesta u zemlji i inostranstvu i podstaklo zabrinutosti oko slobode govora u Turskoj, naveo je AFP. U tom slučaju, tinejdžeru, koji je nazvao Erdogana lopovom na studentskom protestu, izrečena je kazna od 11 meseci uslovno.

Od izbora Erdogana za predsednika prošlog avgusta, posle 11 godina koje je proveo na mestu premijera, u porastu je broj krivičnih postupaka za vređanje šefa države, čija su meta umetnici, novinari i učenici. Početkom meseca, urednik vodećeg turskog dnevnog lista na engleskom jeziku "Tudejz Zaman", uhapšen je zbog sumnje da je vređao Erdogana u seriji tvitova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track