PUTIN OBJASNIO: Rusi gledaju na svet kroz božanski princip, a zapad kroz interes
Foto: AP Feb 2015

Mudrost

PUTIN OBJASNIO: Rusi gledaju na svet kroz božanski princip, a zapad kroz interes

Planeta -
Rusija se protivi "mesijanskoj" politici i isključivosti u međunarodnim poslovima, kaže ruski predsednik

SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas govoreći o razlici između Rusije i Zapada da je u osnovi "ruskog pogleda na svet predstava o dobru i zlu, o višim silama, božanski princip", dok je temelj zapadnog mišljenja interes i pragmatičnost.

Putin je na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" u Sočiju rekao da se Rusija protivi "mesijanskoj" politici i isključivosti u međunarodnim poslovima, preneo je TAS S. "Nama je teško da vodimo dijalog kada u osnovi aktuelne politike stoji neko mesijanstvo i isključivost, jer to zaista odudara od naših zajedničkih tradicionalnih vrednosti, u čijem temelju je, nesumnjivo, jednakost svih ljudi pred Tvorcem", kazao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da Rusija ne traži od SAD da menjaju njihove zakone a protivi se da to čini Vašington. Putin je rekao da se Rusija protivi državnim prevratima i skrenuo pažnju da se zvanične vlasti SAD "ne ustručavaju da govore da troše milijarde dolara na podršku opozicije".

"Direktno se u zakonu SAD, mislim da se on tiče Ukrajine, pominje i Rusija - cilj je demokratizacija Ruske Federacije. Da li moguće zamisliti da mi svojim unutrašnjim zakonom postavimo cilj demokratizacije SAD", rekao je Putin. Prema njegovim rečima, bivši SSSR raspao se iz unutrašnjih razloga - neodrživog političkog i ekonomskog sistema, ali ne bez pomoći geopolitičkih protivnika. Putin je ponovio da je raspad bivšeg Sovjetskog Saveza bio tragedija, jer se 25 miliona etničkih Rusa našlo izvan ruskih granica protiv svoje volje.

"Ruski narod je najbrojniji podeljeni narod na svetu, a to je, bez sumnje, tragedija", kazao je on. Ističući da Rusija nije protiv demokratije, Putin je ponovio da se Rusija protivi pomeranju vojne infrastrukture prema njenim granicama i da sistem protivraketne odbrane SAD predstavlja pretnju nuklearnom potencijalu Rusije.

"Ako jedna strana smatra da je stvorila protivraketni 'kišobran' i da može da se osigura od kontraudara, tada ima odrešene ruke u primeni svih vrsta naoružanja. To i predstavlja narušavanje strateške ravnoteže", kazao je Putin. "Ccitav taj sistem pravi se radi redukovanja nuklearnih potencijala drugih država, osim SAD, na nulu", rekao je ruski predsednik, podsećajući da je ranije za instaliranje PRO korišćen argument o navodnoj pretnji nuklearnog oružja Irana, međutim se "ispostavilo da te pretnje nema, ali se razvoj sistema PRO nastavlja".

Klub "Valdaj" formiran je septembra 2004. godine, objedinjava vodeće strane politikologe i eksperte, specijalizovane za istraživanja u kulturno-humanitarne i privredne sfere Rusije a u njegovom radu za 11 godina učestvovalo je više od 900 predstavnika naučne zajednice iz 62 zemlje sveta, podseća TAS S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track