BRODOLOM KOD LEZBOSA: Da ti srce pukne dok gledaš kako izvlače tela troje dece
Foto: REUTERS

Nova tragedija

BRODOLOM KOD LEZBOSA: Da ti srce pukne dok gledaš kako izvlače tela troje dece

Planeta -
Usprkos lošem vremenu koje prelaze iz Turske čini još opasnijima, oko 48.000 izbeglica stiglo je ove nedelje u Grčku, većinom na Lezbos, što je rekordan broj

U brodolomu čamca koji je prevozi izbeglice iz Turske u Grčku poginule su najmanje tri osobe - jedna žena i dvoje dece, dok se petnaestak osoba smatra nestalima blizu Lezbosa, u Egejskom moru, objavila je grčka obalska straža.

Brod koji je prevozio ukupno oko 60 osoba, udario je u zoru u stene blizu istočne obale ostrva, prvog evropskog pristanište za ljude u begu. Petnaestak putnika našlo se u vodi, većinom izbeglica, uglavnom Avganistanaca, koji ne znaju da plivaju, a opremljeni su prslucima za spašavanje slabog kvaliteta, naglasila je obalska straža.

U potrazi patrolnog čamca i helikoptera Fronteksa, evropske agencije za nadzor granica, tokom jutra nađena su prva tri tela - jedne žene i dvoje dece. Druga potraga koja je pokrenuta dan ranije u nadi da će se pronaći dvogodišnji Avganistanac koji je izmakao nadzoru svojih roditelja i pao u more između turske obale i Lezbosa, zasad je ostala bezuspešna.

Usprkos lošem vremenu koje prelaze iz Turske čini još opasnijima, oko 48.000 izbeglica stiglo je ove nedelje u Grčku, većinom na Lezbos, što je rekordan broj, objavila je u petak u Ženevi Međunarodna organizacija za migracije.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track