NAJBIZARNIJI ZATVOR NA SVETU: Deca se igraju u dvorištu, nema čuvara, a manijake ubijaju strujom
Foto: Youtube/Printscreen

Bolivijski horor

NAJBIZARNIJI ZATVOR NA SVETU: Deca se igraju u dvorištu, nema čuvara, a manijake ubijaju strujom

Planeta -
Ostali rado primaju mito kako bi zatvorenicima nabavljali potrepštine, droga se proizvodi punom parom, a kokain koji se ovde radi i prodaje jedan je od najčistijih u zemlji

Jedan od najčudnijih zatvora na svetu nalazi se u planinama zapadne Bolivije. U San Pedro zatvoru, masovno se proizvodi droga, deca slobodno trčkaraju okolo, a zatvorenici se vode nekom samoproklamovanom pravdom, koja nije nimalo miroljubiva.

U San Pedru se nalazi 3.000 muških zatvorenika koji "vode igru" unutra, dok čuvari trebaju tek da paze da neko ne pobegne.

San Pedro je postao popularan zahvaljujući knjizi "Marching Powder", koju je 2003. godine objavio Australijanac Rasti Jang, koji se nedavno prvi put vratio među zidine ove zlogasnog mesta.

Knjiga je do danas ostala bestseler, a ukazala je na trgovinu drogom koja se odvija u zatvorima, a čini se da se malo toga promenilo u poslednjih 12 godina, otkad je prvobitno objavljena.

Zatvorenici moraju sami da plaćaju smeštaj i hranu, a bave se kuhinjskim poslovima, čišćenjem i održavanjem. Ali pravi novac krije se među narkoticima. Budući da nema zatvorskih čuvara koji bi patrolirali unutra, a oni koji čuvaju građevinu rado primaju mito kako bi im nabavljali potrepštine, droga se proizvodi punom parom, te je kokain koji se ovde radi i prodaje, jedan od najčistijih u zemlji.

Još jedan bizarni detalj, uz otvorenu proizvodnju droge unutra, jesu deca. Naime, oni unutra trčkaraju kao da su u vrtiću ili u školskom dvorištu. S njima su i majke, jer se često smatra da su porodice zatvorenika sigurnije unutra s 'glavama familoje' nego sami na ulici.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Ipak, deca unutra često budu žrtve lukavih predatora, pa je recimo jedna 12-godišnjakinja ostala trudna nakon što ju je 2013. godina silovala grupa muškaraca.

Doduše, ovakvi prestupi nikad ne ostaju nekažnjeni, pa se silovatelji i pedofili nagore kažnjavaju, i na njih "zatvorsko veće" ima nultu stopu tolerancije.

Masa takve optuženike linčuje, i dovodi u plitki bazen u kojem ih tuku, ranjavaju i na kraju i pogube strujom pred očima krovožedne rulje.

Iako ovaj zatvor može da deluje necivilizivano autsajderima, činjenica da ga finansiraju zatvorenici čini ga jeftino održivim modelom za vladu jedne od najsiromašnijih država u Južnoj Americi.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track