(VIDEO) PERUANSKI ZID SRAMA: Bogati podigli bedem od 10 km da se odvoje od sirotinje
Foto: Youtube/Printscreen

Neljudski

(VIDEO) PERUANSKI ZID SRAMA: Bogati podigli bedem od 10 km da se odvoje od sirotinje

Planeta -
S jedne strane je Kasuarinas, jedna od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, a sa druge je naselje gde stanovnici jedva krpe kraj sa krajem

LIMA - U jugoistočnom delu peruanskog glavnog grada, Lime, podignut je zid visok tri metra na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica. Zid koji su stanovnici nazvali "zidom srama" deli bogate od siromašnih.

Bedem se proteže više od deset kilometara i postao je simbol srama za stanovnike četvrti Vista Hermosa, koji zid smatraju depresivnim i razdvajajućim.

Izgradnja zida započela je 1980-ih zbog sigurnosti i zabrinutosti za ekstremizam, a poslednji deo dovršen je pre tri godine. Nevladina organizacija "Oxfam" javno se odrekla postojanja zida i razlike koje je stvorio između dva područja sa značajnim socioekonomskim razlikama.

Područje na kojem je sagrađen zid poseduje zajednica Kasuarinas koja tvrdi da se zid tamo nalazi radi sigurnosti i kako bi zaustavio ilegalnu gradnju.

"S jedne strane imate Kasuarinas, jednu od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, a stambene jedinice onde stoje miliona dolara, a s druge strane je naselje koje ima minimum ili čak i nema pristup osnovnim potrebama", objasnio je predstavnik "Oxfama" Armando Mendoza.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja