KOALICIONE SNAGE: Nismo bombardovali bolnicu Lekara bez granica
Foto: AP

Demanti

KOALICIONE SNAGE: Nismo bombardovali bolnicu Lekara bez granica

Planeta -
Brigadirni general Ahmed Aseri kaže da se bez istrage ne može utvrditi ko je gađao lekarsku ustanovu u Jemenu

RIJAD - Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom saopštile su da nisu danas bombardovale bolnicu na severu Jemena koju vodi međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF).

Odgovarajući na pitanje da li su avioni koalicionih snaga gađali bolnicu, smeštenu u oblasti Hidan u guberniji Sada, brigadirni general Ahmed Aseri je u elektronskoj poruci odgovorio odrečno, preneo je Rojters.

Aseri je, međutim, rekao da avioni koalicionih snaga deluju u Sadi. Upitan šta je izazvalo eksploziju, on je kazao da je to "nemoguće reći bez istrage".

Jemenska novinska agencija SABA je javila da je bolnica organizacije MSF pogođena u vazdušnim udarima koalicionih snaga i da ima povređenih. Napad je osudio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun, a kako je saopštio njegov portparol, upravljanje bolnicom odvijalo se uz podršku Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije.

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, počele su u martu sa vazdušnim udarima protiv šiitskih pobunjenika Huta, koji su krajem prošle godine zauzeli prestonicu, Sanu.

U Jemenu se vode borbe između, na jednoj strani, šiitskih pobunjenika i snaga lojalnih bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, a na drugoj, separatista sa juga, lokalnih i plemenskih milicija, sunitskih islamskih ekstremista i snaga lojalnih svrgnutom predsedniku Abd Rabuu Mansuru Hadiju, koji je utočište potražio u Saudijskoj Arabiji, podsetio je AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track