KIRBI: Ne želimo zbog razarača da kvarimo odnose sa Kinom
Foto: AP

Zaoštravanje odnosa

KIRBI: Ne želimo zbog razarača da kvarimo odnose sa Kinom

Planeta -
Portparol Stejt departmenta reagovao nakon što je zvanični Peking protestvovao zbog ulaska američkog vojnog broda u Južno kinesko more

VAŠINGTON - Raspoređivanje američkog vojnog broda u blizini veštačkog ostrva koje je izgradila Kina u spornim vodama Južnog kineskog mora, ne bi trebalo da ima negativan uticaj na odnose Vašingtona i Pekinga, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Američki raketni razarač US S Lašen plovio je danas blizu jednog od kineskih veštačkih ostrva, što je izazvalo ljutiti ukor iz Pekinga, koji je poslao upozorenje i pozvao američkog ambasadora u znak protesta.

Kirbi je rekao na brifingu za novinare da su odnosi sa Kinom od vitalne važnosti za SAD, koja želi da vidi njihov razvoj, na obostranu dobrobit, uprkos razlikama oko Južnog kineskog mora, prenosi Rojters.

Američku slobodnu plovidbu, uključujući i onu u Južnom kineskom moru, ne utvrđuje neko pojedinačno pravo, saopštila je danas Bela kuća, dodajući da će SAD leteti i ploviti, gde god to međunarodno pravo dopušta.

Upitan o patroli američke mornarice, koju je vršio raketni razarač, portparol Bele kiće Erik Šulc je kazao da ne može iznositi detalje o vojnim operacijama.

Američki ratni brod „USS lasen“ približio se juče ujutru na manje od 12 nautičkih milja veštačkim ostrvima koja Kina gradi u Južnom kineskom moru, što je naljutilo Kineze, koji su na provokaciju odgovorili pretnjama.

„USS lasen“ ušao je u teritorijalne vode oko ostrva Spratli, oko čijeg suvereniteta se spore zemlje u regionu.

- Američki razarač nezakonito je ušao u kineske vode i nije imao odobrenje kineske vlade. Kina se odlučno protivi bilo kojoj zemlji koja koristi slobodu plovidbe i prelete aviona kao izgovor za narušavanje kineskog državnog suvereniteta i bezbednosnih interesa. Kineska vlada će na odlučan način odgovoriti na svaku provokaciju - rekao je Lu Kang, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.Dve svetske sile odmeravaju snagu oko sedam ostrva u Južnom kineskom moru. Naime, SAD sumnjaju da Kina na njima gradi aerodrome iako se nalaze u međunarodnim vodama.Kina negira tvrdnje da želi da militarizuje ostrva Spratli, na koje pravo polažu još i Tajvan, Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini, a SAD optužuje za razmetanje vojnom silom. Kako navode izvori bliski Pentagonu, tokom prilaska ostrvima nije bilo incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track