ŠEF RUSKE SLUŽBE ZA BEZBEDNOST: Islamska država je proizvod arapskog proleća
Foto: Profimedia

Eskalacija napetosti u Avganistanu izaziva veliku zabrinutost

ŠEF RUSKE SLUŽBE ZA BEZBEDNOST: Islamska država je proizvod arapskog proleća

Planeta -
Državljani iz više od 100 zemalja trenutno se bore za IS i čine 40 odsto njenih boraca, kaže Aleksandar Bortnikov

MOSKVA - Direktor ruske Federalne službe za bezbednost (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je danas da je projekat Islamske države proistekao iz "arapskog proleća" i da je dobio zamah zbog dvostrukih standarda pojedinih svetskih sila, koje nastoje da ostvare sopstvene ciljeve u Aziji i Africi.

Na sastanku šefova obaveštajnih službi Zajednice nezavisnih država (ZND) u Moskvi, Bortnikov je rekao da "postoje svetske sile koje koriste Islamsku državu kao terorističkog ovna za razbijanje kako bi obezbedile svoje interese u Aziji i Africi".

U ostvarivanju svojih ciljeva, te države su, uz pomoć terorističke organizacije IS, dovele svet na ivicu globalne verske i civilizacijske krize sa izuzetno destruktivnim posledicama, rekao je Bortnikov. On je rekao da se prema procenama FSB, državljani iz više od 100 zemalja trenutno bore za IS i čine 40 odsto njenih boraca.

Bortnikov kaže da zbog dolaska ekstremista iz Avganistana u IS, postoji velika opasnost da bi teroristi mogli da izvrše invaziju na centralnu Aziju.

"Eskalacija napetosti u Avganistanu izaziva veliku zabrinutost. Brojne bande su uključene u talibanski pokret i trenutno su skoncentrisane na severnim granicima Avganistana. Neke od njih su se pridružile IS, što je dramatično pojačalo opasnost od invazije terorista na centralnu Aziju", rekao je šef FSB.

On je istakao da se već događaju incidenti na granicama ruskih regionalnih partnera i da ekstremisti koji se sa mnogih žarišta vraćaju u države Zajednice nezavisnih država, donose nastabilnost natrag u svoje države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track