NAJČUDNIJI GRAD NA PLANETI: Kada budete videli fotografije poželećete da ga nikada ne posetite!
Foto: Lifebuzz.com

Čak mu je i ime čudno

NAJČUDNIJI GRAD NA PLANETI: Kada budete videli fotografije poželećete da ga nikada ne posetite!

Planeta -
Pored svog neobičnog imena, ovo je jedno od najčudnijih mesta na svetu za život. Više od polovine od 2.000 stanovnika živi pod zemljom

Duboku u srcu južne Australije leži gradić koji se zove Kober Pedi. Pored svog neobičnog imena, ovo je jedno od najčudnijih mesta na svetu za život. Više od polovine od 2.000 stanovnika živi pod zemljom.Razlog za ovo podzemno postojanje? Letnje temperature su previsoke za ljude da mogu da izdrže. U to doba godine temperatura se ne spušta ispod 40 stepeni, a vode i nema baš mnogo. Grad Kober Pedi postoji već decenijama, ali nema mnogo toga na površini.

Kako je sve počelo? 1915. godine, dečak je otkrio opal u okviru granica grada, izazivajući kopače i potencijalne stanovnike da bukvalno preplave grad.

Zbog surovog okruženja, stanovnici, kopači i rudari su odlučili da izgrade kuće pod zemljom.

Ideja je bila da se izbegnu visoke temperature i da kopaju i traže opal iz svog dnevnog boravka.

Kuće i preduzeća koja su tada gradili, postoje i danas.

Kućama i komercijalnim prostorima ne trebaju klima uređaji ni grejanje. temperatura je kontrolisana od strane same zemlje.

Osim što je pod zemljom, on ima sve redovne čari koje ima svaki mali grad. Posetioci koji dolaze da vide ovo mesto mogu da ostanu pod zemljom kao i ostali stanovnici. Da li biste vi želeli da posetite Kober Pedi?

(foto: Lifebuzz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track