SPORAZUM SAD I JUŽNE KOREJE: Nema više tolerancije za provokacije Severne Koreje
Foto: Ap 2 Nov 2015

Zaoštravanje situacije

SPORAZUM SAD I JUŽNE KOREJE: Nema više tolerancije za provokacije Severne Koreje

Planeta -
Dve zemlje potpisale dugo očekivani dokument kojim se definišu uslovi za prenos kontrole nad južnokorejskom vojskom u toku rata, sa SAD na vlasti u Seulu

SEUL - Ministri odbrane SAD i Južne Koreje Ešton Karter i Han Min Koo obećali su danas nultu toleranciju na severnokorejske provokacije i dogovorili se da ojačaju kombinovanu odbranu protiv, kako su naveli, bezbrojnih pretnji iz Pjongjanga. Oni su potpisali dugo očekivani sporazum kojim se definišu uslovi za prenos kontrole nad južnokorejskom vojskom u toku rata, sa SAD na vlasti u Seulu.

Južna Koreja je planirala da preuzme ratnu kontrolu, poznatu kao OPCON, do kraja iduće godine, ali sada se transfer bazira na ispunjenim uslovima, a ne na odredenom roku. Karter je rekao da su glavni uslovi koje Seul treba da ispuni dalje razvijanje obaveštajne službe i protivartiljerijskog naoružanja. Dvojica ministara su se surela u Seulu, na godišnjem bezbednosnom sastanku, na kojem su dva saveznika analizirala postojeću vojnu saradnju, prenosi AFP.

Karter je rekao novinarima da je razgovarano o nuklearnom naoružanju, balističkim raketama, sajber napadima i konvencionalnim vojnim pretnjama iz Severne Koreje, koji su opisani kao opasnost za mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu.

Njih dvojica su potvrdila u zajedničkom saopštenju posle razgovora, da se nikakva severnokorejska agresija ni vojna provokacija ne sme tolerisati. Izrazili su i duboku zabrinutost zbog najava Severne Koreje da priprema lansiranje rakete dugog dometa, što je kršenje rezolucija UN.

Dvojica ministatra su se složila u da jačaju svoje kapacitete za odbranu od sajber napada. Južna Koreja okrivljuje severnokorejske hakere za niz sajber napada na vojne institucije, banke, vladine agencije, televizijske i novisnke sajtove u poslednjih nekoliko godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track