PAPA LJUT ZBOG PREVARA U VATIKANU: Novac za siromašne kardinali trošili da se luksuziraju
Foto: Profimedia

Izigrano poverenje

PAPA LJUT ZBOG PREVARA U VATIKANU: Novac za siromašne kardinali trošili da se luksuziraju

Planeta -
Brojni incidenti već su procureli u novine pokazujući žestoku obranu povlastica nekih velikodostojnika u Vatikanu

Papa Franja je "jako ogorčen, ali odlučan" nakon curenja dokumenata koji otkrivaju finansijske farse u Vatikanu, koje su suprotne njegovom pozivanju na poniznost u trošenju i reforme, izjavio je u treći čovek Vatikana monsinjor Angelo Bećiu.

Nakon niza novih otkrića, od kojih nekih vrlo šokantnih, koji pokazuju da su neka sredstva namenjena siromašnima i bolesnima služila za finansiranje luksuznog načina života nekih kardinala, monsinjor Bećiu otkrio je na Tviteru šta mu je papa Franja rekao: "pokažimo mirnoću i odlučnost".

Ranije oni koji su ga mogli sresti poslednjih dana naišli bi na "zbunjenog i nezadovoljnog Papu", rekao je Bećiu, koji obavlja dužnost zamenika za opšta pitanja, funkciju koja je ekvivalent "šefu osoblja" u drugim zemljama.

Poverenik italijanske biskupske konferencije monsinjor Nuncio Galantino izjavio je za TV2000 da papa oseća da je njegovo poverenje izigrano.

"Stavljam se u njegov položaj. Nijedno dete Crkve pred tolikim napadima ne može ostati indiferentno", rekao je.

Dvije knjige italijanskih novinara, "Škrtost" Emiliana Fitipaldija, iz levičarskog nedeljnika Espreso, i "Krstov put" Đanluiđija Nucija, iz tv grupacije Mediaset, biće u knjižarama 5. decembra. Brojni incidenti već su procureli u novine pokazujući žestoku obranu povlastica nekih velikodostojnika u Vatikanu, u suprotnosti s Franjinom evanđeoskom porukom.

Do otkrića dolazi nakon što je proteklog vikenda uhapšen španski prelat monsinjor Lucio Angel Valejo Balda, i italijanska službenica Frančeska Čaoukui, oboje optuženi za 'prodaju' poverljivih vatikanskih dokumenata medijima. Frančeska je oslobođena, ali opet je ispitana u utorak.

(Index.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track