GRČKA TRAGEDIJA: Nema pomoći od EU, ljude izbacuju na ulicu
Foto: Reuters

Grci u šoku

GRČKA TRAGEDIJA: Nema pomoći od EU, ljude izbacuju na ulicu

Planeta -
Poslednji pregovori Grčke i njenih kreditora o reformama, vođeni proteklog vikenda, nisu doveli do dogovora o isplati dve milijarde evra pomoći toj zemlji.

"Danas neće biti dogovora o isplati dve milijarde evra Grčkoj", izjavio je Frans presu evropski izvor uoči početka sastanka ministara zone evra i dodao da pregovori zastajkuju po pitanju zaplene imovine.

Isti izvori su u nedelju naveli da dodatna obećana suma ne može da bude isplaćena dok se ne sprovede "prvi deo reforme, koji je često i najbolniji".

Foto: AP
Foto: AP

Veliki porast nenaplativih zajmova usled finansijske krize pojavio se kao jedno od ključnih pitanja u pregovorima. Kreditori navode da treba olakšati zaplenu kuća kako bi banke mogle da očiste loše zajmove, dok je vlada zabrinuta da bi time veliki broj ljudi bio suočen s izbacivanjem iz domova.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahteve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters

Iznos od dve milijarde evra je trebalo da bude isplaćen u oktobru, pre naredne rate krajem godine od jedne milijarde evra. Ministri finansija Evrogrupe danas će održati mesečni sastanak u Briselu na čijem će dnevnom redu biti Grčka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track