IVANOV: Rusija nikoga neće moliti da nam ukinu sankcije
Foto: AP 9 Dec 2012

Ponosni

IVANOV: Rusija nikoga neće moliti da nam ukinu sankcije

Planeta -
Šanse da se ukinu sankcije Rusiji nisu prevelike, a Rusija za tako nešto nema nameru bilo koga da moli, izjavio je danas šef administracije ruskog predsednika Sergej Ivanov

Ivanov je rekao da su perspektive za ukidanje šanse "maglovite".

"Nećemo nikoga moliti da se ukinu sankcije jer ih mi nismo ni uvodili", kazao je Ivanov prilikom susreta sa finskim predsednikom Sauli Niniste, dodajući da sankcije Rusiji nanose direktnu štetu i finskoj ekonomiji. Ivanov je sa finskim predsednikom razgovarao i o međunarodnoj bezbednosti, pre svega po pitanju Sirije, ali i Ukrajine i Avganistana.

Bilo je reči i o problemu migranata koji je ove godine zadesio Evropu, preneo je Sputnjik. U Finsku je ove godine ušlo 26.000 migranata, što je izuzetno veliki broj, s obzirom da je među njima najviše bilo izbeglica iz Avganistana, rekao je Ivanov.

"Među Avganistancima koji su došli u Finsku bilo je i onih koji su došli sa severa Avganistana, gde su u najvećoj meri zastupljeni talibani i pripadnici Islamske države", naveo je Ivanov. Ivanov se dotakao i pitanja saradnje Rusije i SAD ocenivši da je ona moguća i realna.

"Pre 10 godina saradnja je bila mnogo intenzivnija, međutim ona nikada nije bila u potpunosti obustavljena", kazao je Ivanov i dodao da perspektiva o obnovi saradnje ne zavisi isključivo od Rusije, već od uzajamne političke volje. Ivanov je dodao da je u savremenim uslovima borba sa teroristima delotvorna isključivo destvujući udruženim snagama.

"Jedna zemlja ne može efikasno da se bori protiv međunarodnog terorizma", zaključio je šef Putinove administracije. On je naveo i da će zabrana letova za Egipat, uvedena posle pada ruskog putničkog aviona, biti na snazi bar nekoliko meseci, preneo je AP. Prema njegovim rečima, zasad nije pronađena veza između ruske operacije u Siriji i pada aviona.

"Ne vidim vezu. Uzrok pada aviona još nije zvanično utvrđen. Teroristički napad je samo jedna verzija", dodao je Ivanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track