PETA NEDELJA INTERVENCIJE U SIRIJI: Rusi se ukopavaju da bi sprečili planove SAD, Francuske, Turske
Foto: Rojters

Polako i sigurno napred

PETA NEDELJA INTERVENCIJE U SIRIJI: Rusi se ukopavaju da bi sprečili planove SAD, Francuske, Turske

Planeta -
Borci ISIL-a su dobro ukopani, i, po svemu sudeći, odlučno i vešto se brane. Ipak, ruska vazdušna kampanja je pogubna po sposobnost džihadista, i moguće je da će to, na kraju, dovesti do naglog pada njihovih linija u kritičnom delu fronta

Tragedija ruskog aviona na Sinaju bila je glavni događaj prošle nedelje, ali istovremeno, Rusi su u Siriji, u senci pada aviona započeli operaciju "ukopavanja".

Po prvi put, Rusija je zvanično izjavila da su sa ruskim snagama takođe raspoređene jedinice vazdušne odbrane. Do sada je glavni teret vazdušne odbrane bio na ruskoj mornarici a, posebno, na brodovima opremljenim sa pomorskom varijantom raketnog sistema S-300. To nije bilo optimalno rešenje, ne samo zato što je teret odbrane kopnenih snaga stavljen na mornaricu, već i zbog toga što takvo rešenje "pokriva" samo oko polovine Sirije.

Upotreba raketnih krstarica bila je mera zaštite ruskih snaga u Latakiji, ali sada izgleda da su raspoređene i jedinice PVO. To su najverovatnije kopnene verzije S-300, eventualno u kombinaciji sa sistemima odbrane, kao što je Pancir-S1, 9K338 Igla-S, i napredna 9K33 Verba.

Neki izveštaji ukazuju da su Rusi postavili i veoma sofisticirane jedinice za elektronsko ratovanje, uključujući i sistem Krašuka-4 EV, koji je među najsofisticiranijim mobilnim EV sistemima ikada napravljenim, i koji su navodno u stanju da ometaju Avakse i satelite u svemiru . Dodajte tome se prisustvo aviona SU-30SMs, i imate snagu sposobnu da kontrolišu sirijsko nebo.

Upitan o ovome, ruski zvaničnici su saopštili da su ovi sistemi vazdušne odbrane razmešteni za odbranu ruske vazdušne baze u Latakiji.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ipak, prava svrha postaje očigledna: Rusija pokušava da spreči da SAD imaju konntrolu neba nad Sirijom, koji za sada mogu vrlo malo da urade (osim da pokrenu Treći svetski rat). Osim toga, Rusi takođe šalju poruku Turskoj, Francuskoj i Izraelu - svim zemljama koje su, u različito vreme i na različite načine, pokazali nameru da koriste vazdušni prostor Sirije za svoje potrebe.

Sada postoje i izveštaji da se ruske specijalne snage šalju u Siriju, sa zadatko, povezivanja sa sirijskim obaveštajcima. Oni takođe mogu biti upotrbljeni da stvore tajne baze za snabdevanje unutar neprijateljske teritorija, ili ako dođe do potrebe spasavanja oborenih ruskih pilota u istočnoj Siriji

Neki zapadni izvori veruju da će ruske specijalne snage takođe imati direktne borbene misije, što je moguće i u okviru sposobnosti Specnaza GRU. Ono što je sigurno je da Rusi stalno jačaju svoje sposobnosti u Siriji i da njihovo prisustvo rapidno raste, od malih i ranjivih jedinica u uravnotežene i sposobne snage.

Sirijci u međuvremenu, možda ostvare svoje prve prave uspehe u svojoj kontraofanzivi. Dok sirijske vladine snage polako potiskuju ISIL na mnogim frontovima, taj napredak, do sada, nije uspela da omogući operativni proboj. To bi moglo da se desi upravo sada posle mnogo očekivanog ponovnog otvaranja autoputa u Alepu.

Glavni problem za Ruse ostaje činjenica da sirijska vojska nije bila u stanju da iskoristi rusku intervenciju. To se dešava zbog kombinacije više faktora, uključujući činjenicu da je sirijska vojska previše razvučena i ne može da skoncentriše dovoljno snage na jednom mestu da ostvari značajan iskorak.

Takođe, borci ISIL su dobro ukopani, i, po svemu sudeći, odlučno i vešto se brane. Ipak, ruska vazdušna kampanja je pogubna po sposobnost džihadista, i moguće je da će to, na kraju, dovesti do naglog pada njihovih linija u kritičnom delu fronta. Na primer, sirijska vojska je samo nekoliko milja od oslobađanja vojne baze Kuveires, i iako je njen napredak veoma spor, verovatno je da će Sirijci na kraju slomiti opsadu ovog ključnog cilja.

Isto tako, u predgrađu Damaska Džobaru, iako sporo, odvija se uspešna operacija. Sve u svemu, veoma sam oprezno optimističan, i stalno se nadam nekoj pobedi Sirijaca. Ako se to ne desi, moraće da se umešaju Iranci i Hezbolah sa mnogo većim snagama.

(Autor: The Saker - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track