Cimerka: Timošenkovoj ništa ne fali

Cimerka: Timošenkovoj ništa ne fali

Planeta -
Zatvorenica tvrdi da Timošenkova ima pun frižider raznovrsne i skupe hrane i da "dobro brine o sebi", poričući da bivša premijerka štrajkuje glađu, kao i da je nedavno pristala da bude prebačena u bolnicu zbog bolova u leđima, a da se kasnije predomislila

KIJEV - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko ima u zatvoru u Harkovu, gde izdržava sedmogodišnju kaznu, uslove o kojima drugi zatvorenici mogu samo da maštaju, kazala je njena bivša zatvorska cimerka Julija Abaplova.

"To su potpuno različiti uslovi od onih u kojima borave drugi zatvorenici, a verovatno i mnogi koji su na slobodi o tome maštaju. Gde još zatvorenik ima tuš, mikrotalasnu rernu, televizor, frižider, nameštaj i posuđe", posvedočila je Abaplova u razgovoru za ukrajinske medije. Abaplova je navela da je na sopstveni zahtev premeštena u drugu ćeliju, jer nije želela da bude eventualno upletena u političke intrige oko Timošenkove.

Ipak, ova zatvorenica tvrdi da Timošenkova ima pun frižider raznovrsne i skupe hrane i da "dobro brine o sebi", poričući da bivša premijerka štrajkuje glađu, kao i da je nedavno pristala da bude prebačena u bolnicu zbog bolova u leđima, a da se kasnije predomislila i odbila da ide.

Abaplova je navela i da je Timošenkova normalno ustajala iz kreveta i dosta vremena provodila za stolom pišući, dok je cimerka radila "kućne poslove" u ćeliji.

Timošenkova koja tvrdi da je 20. aprila na silu odvedena u bolnicu, navodno je istog dana stupila i u štrajk glađu zahtevajući odgovarajući lekarski tretman za svoje zdravstvene probleme.

Njene slike na kojima je pokazala nekoliko modrica na rukama i stomaku juče su objavljene u mnogim svetskim medijima, a njen advokat je objasnio da su modrice napravili zatvorski čuvari dok su je na silu odvodili u bolnicu iz koje je vraćena nakon dva dana, jer je odbila da se podvrgne lečenju.

Timošenkova je pre nekoliko dana poručila preko advokata da će njena cimerka dati intervju za medije, ali i upozorila da je sve što će reći "apsolutna laž", jer je razgovor vođen pod prinudom i posle batinanja kojem je bila izložena Abaplova.

U međuvremenu, poslanici opozicije u ukrajinskoj Vrhovnoj radi pisali su predsedniku Viktoru Janukoviču o lošem tretmanu Timošenkove, a on je po prijemu pisma naložio kancelariji glavnog tužioca da ispita te navode i o rezultatima istrage obavesti njega i parlament.

Izjavu nemačkim medijima danas je dala i ćerka bivše premijerke Evgenija Timošenko (32) koja je apelovala na vladu u Berlinu da "spase život" njene majke.

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je juče da će pokušati da izdejstvuje da se Timošenkova, koju su pre mesec dana u zatvoru pregledali nemači lekari, dobije odgovarajući zdravstveni tretman u toj zemlji.

U Kijevu su juče održane demonstracije oko 2.000 ljudi koji su zahtevali da Timošenkova bude oslobođena.

Ona služi sedmogodišnju kaznu zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom, a protiv nje je podignuto još nekoliko krivičnih tužbi za utaju poreza i proneveru novca, dok njena odbrana tvrdi da su procesi protiv nje političke prirode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track