Januković daje 250.000 dolara za informacije o bombama

Januković daje 250.000 dolara za informacije o bombama

Planeta -
U jučerašnjim eksplozijama povređeno je 27 ljudi, od kojih je devetoro dece, policija još ne zna ko je počinilac

KIJEV - Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je da istražitelji još uvek nisu utvrdili ko stoji iza četiri eksplozije u istočnom gradu Dnjepropetrovsku i ponudio je nagradu od dva miliona hrivnji (250.000 dolara) za informaciju koja bi odvela hapšenjima.

Janukovič, koji je zajedno sa najvišim državnim pravosudnim zvaničnicima doputovao danas u Dnjepropetrovsk, rekao je da su istražitelji postigli "neki napredak u smanjivanju broja mogućih scenarija" napada, ne navodeći više detalja. U jučerašnjim eksplozijama u Dnjepropetrovsku povređeno je 27 ljudi, među kojima i devetoro dece.

Mnogi ukrajinski zvaničnici nazvali su eksplozije terorističkim napadima. Opozicija, međutim, tvrdi da bi one mogle biti deo vladine zavere da skrene pažnju sa slučaja pritvorene bivše premijerke i opozicione liderke Julije Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine. U međuvremenu, protiv nje su pokrenuti novi krivični postupci zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija. Timošenko se nalazi u teškom zdravstvenom stanju, i prema njenim rečima, trpi maltretiranje u zatvoru, a od ove sedmice je počela i štrajk glađu. Ona smatra da je proces protiv nje politički motivisan i deo je kampanje predsednika Janukoviča da je eliminiše sa političke scene. Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja