ANALIZA AMERIČKE AGENCIJE STRATFOR: Šta posle napada u Parizu?
Foto: AP

Brojne posledice

ANALIZA AMERIČKE AGENCIJE STRATFOR: Šta posle napada u Parizu?

Planeta -
Pritok izbeglica u Evropu iz takvih zemalja kao što je Sirija povećava verovatnost ulaska predstavnika džihadističkih grupa pod okrilje migranata sa ciljem organizacije terorističkih napada na teritoriji Evropi, piše Stratfor.

Američka privatna obaveštajno-analitička kompanija Strategic Forecasting (Stratfor)napravila je prognoze mogućnih unutrašnjih i spoljnopolitičkih posledica terorističkih napada u Parizu.

Teroristički napad u Francuskoj— šokantno, ali ne i potpuno iznenađujući događaj — mnogi građani Francuske i drugih evropskih zemalja išli su u Siriju kako bi popunili redove ekstremista, navode analitičari centra. Napadi na redakciju lista „Šarli ebdo" pokazali su da postoji permenentna pretnja terorističkih napada unutar Evrope i sada treba odrediti izvore terorističkih napada: „da li su oni „domaći" ili su se napadači obučavali i dobijali pomoć iz inostranstva.

Pritok izbeglica u Evropu iz takvih zemalja kao što je Sirija povećava verovatnost ulaska predstavnika džihadističkih grupa pod okrilje migranata sa ciljem organizacije terorističkih napada na teritoriji Evrope", piše Stratfor.

Besumnje, pariski teroristički napadi imaće i političke posledice, dodaju analitičari. Kroz pet dana jedini nosač aviona Francuske „Šarl de Gol" treba da krene u Persijski zaliv radi borbe sa Islamskom državom u Iraku i Siriji, od kraja septembra avionske nalete izvodi i francuska vojna avijacija.

„Sa političke tačke gledišta teroristički napadi podsećaju na stara etnička potivrečja unutar Francuske", navodi se u dokumentu Stratfora. Poslednjih meseci sva pažnja po ovom pitanju bila je fokusirana na susednu Nemačku — veliki broj migranta je stizao u ovu zemlju sa juga i istoka i samo, dok je mali broj od njih nastavljao dalje u Francusku. Pariz nije posebno učestvovao u rešavanju migracione krize, iako su predstavnici Francuske prisustvovali na sastancima posvećenim ovom pitanju i u celini podržavali ideju Nemačke o raspodeli izbeglica po čitavoj Evropi.

Može se očekivati da događaji u prestonici Francuske pojačaju pozicije onih koji pozivaju na obustavljanje priliva migranata i zatvaranje granica u takvim zemljama, kao što su Nemačka i Švedska, kao i veći deo Centralne i Istočne Evrope.

Verovatno je povećanje rejtinga Marin Le Pen i njenog „Nacionalnog fronta", piše Stratfor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track