SIRIJSKI MIGRANTI U STRAHU: Posle napada u Parizu svi će nas mrzeti
Foto: AP

Druga strana napada

SIRIJSKI MIGRANTI U STRAHU: Posle napada u Parizu svi će nas mrzeti

Planeta -
Među Sirijcima koji traže azil u Evropi neki se boje da će nakon pariskih napada prema njima porasti neprijateljsko raspoloženje, a drugi ističu da, što god da im se dogodi, u njihovoj domovini stvari su mnogo gore

Otkriće sirijskog pasoša pored tela napadača u Parizu izazvala je bojazan da su se džihadisti umešali među stotine hiljada izbeglica koji uprkos hladnoći, kiši i opasnosti od utapanja putuju u Evropu.

"To je problem", rekao je Haled, dvadesetdvogodišnjak iz Sirije koji je sa svećom u rukama došao da se pomoli za žrtve ispred francuske ambasade u Berlinu.

Siguran je da je pasooš podmetnut kako bi se optužili Sirijci: "Mislim da je to velika prevara, sve je uništeno na mestu eksplozije, ali ne i pasoš!" "Toliko ljudi mrzi Sirijce", rekao je.

I drugi mladić koji se predstavio kao Vilijam boji se da bi se napadi u Parizu mogli prelomiti preko leđa izbeglica u Evropi.

"Informacije puno govore o Sirijcima. Policija je pronašla sirijski pasoš. Naravno da sam zabrinut, to uopšte nije dobro", rekao je taj student iz Hame.

Što se tiče nemačkih vlasti, njihov stav je još u subotu bio jasan: Migracijsku krizu ne treba povezivati s napadima.

"Hteo bih da se ne žuri s dovođenjem napada u vezu s raspravom o izbeglicama", istakao je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mejzer, upozorivši na opasnost od nasilja krajnje desnice pošto je od početka godine zapaljeno više desetaka azilantskih centara.

I u Francuskoj se Sirijci boje da bi mogli biti 'žrtveni jarci'. "Juče mi ovdašnji Sirijci bili smo satima na internetu i razgovarali šta će biti dalje. Zaista ne znamo šta će biti s nama. Francuzi su i pre bili nepoverljivi prema Arapima i ta će mržnja još više da poraste", rekao je Ajham al Halaf, novinar koji je pobegao iz Rake, uporišta IS-a u Siriji, a sada živi u Francuskoj.

Ali na balkanskoj ruti kojom većina Sirijaca dolazi u Nemačku nadajući se boljem životu, pariski događaji i njihove moguće posledice nisu promenili ništa u odlučnosti migranata da stignu na odredište, uprkos ogradama koje se podižu širom Evrope kako bi ih zaustavili.

Malek Rozdan sa suprugom i troje dece misli da pariski napadi ne bi trebalo da utiče na njihove planove.

"U Damasku odakle dolazimo veoma je loša situacija. Bombe padaju poput kiše. Naravno, ono što se dogodilo (u Parizu) nije dobro, ali u Evropi je dobro živeti i ništa neće uticati na naše putovanje", rekao je.

(jutarnji.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track