SVETSKI LIDERI JEDINSTVENI: Sve veći priliv stranih terorista, pojačavaju se kontrole
Foto: Reuters

Borba protiv terorizma

SVETSKI LIDERI JEDINSTVENI: Sve veći priliv stranih terorista, pojačavaju se kontrole

Planeta -
Svetski lideri upozoravaju na "akutni i sve veći priliv stranih boraca terorista" i dogovorili su se da će pojačati bezbednost aviosaobraćaja, navodi se u nacrtu saopštenja sa samita grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G20) u Antaliji u Turskoj

U nacrtu saopštenja, u koji je agencija AFP imala uvid, ističe se da su se svetski lideri dogovorili da će razmenjivati obaveštajne podatke i pratiti prelaske granica. Svetski lideri su na Samitu G20 istakli da će odlučno da odgovore na teror Islamske države u Parizu - američki predsednik Barak

Obama je to nasilje nazvao "napadom na civilizovan svet", a ruski predsednik Vladimir Putin je pozvao na "globalne napore" u suprotstavljanju takvoj pretnji. "Nebo se pomračilo užasnim napadima koji su se odigrali u Parizu", rekao je Obama po dolasku u Antaliju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, domaćin samita, rekao je da će lideri uputiti "snažnu poruku" u vezi sa borbom protiv međunarodnog terorizma, ali nije precizirao tačne korake. Putin je pozvao na jačanje napora u borbi protiv terorizma, navodeći da ta borba mora da se vodi u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i suverenim pravima i interesima svake države, prenela je agencija AP.

Samit G20 počeo je minutom ćutanja u pomen žrtvama terorističkih napada u Parizu i Ankari. Predsednik Turske rekao je, otvarajući samit G20, da je očigledno da postoji bliska veza između ekonomskog i bezbednosnog polja, kao i da su napadi u Parizu još jednom pokazali da ekonomski problemi zavise od političkih, socijalnih i kulturnih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track