POLJSKA PREMIJERKA: Važnija mi je bezbednost naroda nego međunarodne obaveze
Foto: AP 13 Nov 2015

Oprezna

POLJSKA PREMIJERKA: Važnija mi je bezbednost naroda nego međunarodne obaveze

Planeta -
Nova poljska premijerka Beata Šidlo upozorila je večeras povodom terorističkih napada u Parizu da će Poljska poštovati preuzete međunarodne obaveza i prihvatati izbeglice samo ukoliko to ne ugrozi bezbednost Poljaka, jer je njihova bezbednost najvažnija

- Poštujemo sve obaveze, ali najvažnija je bezbednosti poljskih građana. Ukoliko te obaveze budu mogle da se ispune pod uslovom da se očuva bezbednost Poljaka, poštovaćemo ih, ali nikada nećemo pristati na to da bezbednost Poljaka bude ugrožena - kazala je Šidlo poljskoj televiziji Polsat.

U prvom intervju nakon današnjeg imenovavanja nove poljske vlade evroskeptične konzervativne desnice, premijerka je izjavila da njena vlada još ni ne zna tačno na šta sve tačno se u evropskoj preraspodeli izbeglica obavezala prethodna poljska liberalna vlada bivše premijerke Eve Kopač i da prvo treba to da se utvrdi.

- Poštujemo odluke koje se donose u Evropskoj uniji ali izbeglice koje beže pred opasnostima po život to je jedna stvar, druga stvar su oni koji beže iz ekonomskih razloga. Sasvim deseta stvar je to da li među izbeglicama ima onih koji predstavljaju opasnost - kazala je Beata Šidlo.

Poljska, prema rečima nove premijerke, smatra da je iscurelo vreme za debate i da u Evropi mora sasvim konkretno da se razgovara o merama preduzetim u izbegličkoj krizi.

- Usvojene mere nisu odgovarajuće u stvarnosti. Odluke EU o prihvatanju izbeglica nisu problem rešile već su ga samo produbile. Vreme je da se prestane razmatranje tih koraka u debati, nego da se preduzmu realni koraci - kazala je Šidlo.

Predsednica Vlade Poljske kritikovala je u intervjuu politiku EU u izbegličkoj krizi kao nekritične i nepromišljene pokušaje da se nametne evropska solidarnost. Beata Šidlo kazala je da će još tokom ove sedmice zatražiti za program svoje vlade poverenje parlamenta a umesto ekonomskih tema, kako je planirala, zbog terorističkih napada u Parizu glavno u predstavljanju programa poslanicima biće bezbednost.

- Od petka se situacija naglo promenila. Za svakog stanovnika Poljske sada je najvažnija bezbednost i ona će biti ključna u mom obraćanju - kazala ;je Beata Šidlo. Premijerka je izjavila da veruje da su Poljaci bezbedni ali je najavila da će njena vlada preduzeti i dalje mere kako bi još pojačala zaštitu poljskih granica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track