UBIJENA MALOLETNA MIGRANTKINJA: Usmrtio je mladić iz Afrike i to u kampu
Foto: AP

Strašno

UBIJENA MALOLETNA MIGRANTKINJA: Usmrtio je mladić iz Afrike i to u kampu

Planeta -
Smrt 17-godišnje devojke, koja je u noći između četvrtka na petak ubijena u izbegličkom kampu na zapadu Norveške, jedna je u nizu crnih vesti o nasilju među nesrećnicima koji u Evropu stižu u potrazi za boljim životom

Za zločin se tereti 18-godišnjak koji je, kao i žrtva, u Norvešku došao iz Eritreje, države u severoistočnoj Africi.

Mladić je u izbegličkom kapmpu živeo poslednjih godinu dana, a devojka je stigla nedavno.U lokalnoj policiji rekli su da tek treba utvrditi šta se dogodilo. Veruju da osim osumnjičenog mladića nema drugih osoba koje su upletene u ubistvo.

Prema policijskom izveštaju, mladić je pokušao da pobegne sa mesta zločina. Skočio je kroz prozor i povredio se, nakon čega su ga policajci uhvatili.

U Norveškoj su u petak stupili na snagu stroži propisi o azilu kojima vlada pokušava da ograničiti velik priliv migranata i izbeglica, što je omogućilo jačanje potpore za protivuseljeničke stranke. Nova pravila, koja će biti na snazi dve godine, omogućavaju lakše odbijanje obrade zahteva za azilom ako je tražitelj azila već boravio u trećoj zemlji koju se smatra sigurnom.

Druge mere omogućavaju da strani državljani budu uhapšeni i pritvoreni u slučajevima kada je vrlo verojatno da njihovi zahtevi za azilom neće biti prihvaćeni ili uvođenje obaveze prijave vlastima i boravka na određenom mestu.

Uz to, većina parlamentarnih zastupnika saglasila se sa širom, dugoročnijom reformom norveškog sustava azila koja uključuje deportovanje po ubrzanom postupku onih azilanata koji imaju kazneni dosije. Norveška, zemlja s 5,2 miliona stanovnika koja je članica šengenskog prostora ali ne i Evropske unije, očekuje ove godine 35.000 tražitelja azila.

(danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track