Slepi kineski disident u američkoj ambasadi

Slepi kineski disident u američkoj ambasadi

Planeta -
Samouki advokat prebegao je u ambasadu SAD u Pekingu i nalazi se pod američkom zaštitom

PEKING - Slepi kineski disident Čen Guangčeng, koji je iz kućnog pritvora u selu pobegao u Peking nalazi se u ambasadi SAD u kineskoj prestonici, potvrdio je danas drugi kineski disident Hu Đika.

"On se nalazi u ambasadi (SAD)", rekao je Frans presu Hu Đija, koji je uspeo da se sastane sa svojim prijateljem Čenom, koji je 22. aprila uprkos strogom policijskom nadzoru, pobegao iz svoje kuće na istoku Kine. Za sad nije poznato kako mu je to pošlo za rukom.

Time su potvrđene ranije glasine da se kineski disident, samouki advokat, nalazi pod američkom zaštitom. Ni u Pekingu, ni u Vašingtonu o tome nije bilo moguće dobiti zvanične informacije. To bi moglo da izazove poremećaje u odnosima dve zemlje, i to uoči dolaska državne sekretarke Hilari Klinton (Hillary Clinton) i drugih visokih zvaničnika SAD u Kinu, na novu rundu strateških i ekonomskih pregovora. Aktivista američke nevladine organizacije za ljudska prava Čajnaejd Bob Fu izjavio je da bi u narednih 24 do 48 sati moglo da dođe do dogovora kineske i američke strane o tome da se Čenu dodeli politički azil u SAD.

Obe strane nastoje da do tog dogovora dođe pre dolaska Hilari Klinton u Kinu, rekao je Fu. Čen je u kućnom pritvoru bio dve godine, što je bila mera posle izdržavanja četvorogodišnje zatvorske kazne na koju je bio osuđen zbog protivljenja pobačajima i sterilizaciji kao merama za smanjenje rađanja. Hu Đija je još rekao da ga su ga kineske bezbednosne službe privele nakon objavljivanja slike na internetu na kojoj je on zajedno sa Čenom, ali ga je policija posle 24 sata oslobodila.

"Želeli su pre svega da saznaju kako je Čen uspeo da pobegne iz svoje kuće i ko mu je pomogao da dođe do Pekinga", rekao je Hu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja