BIVŠI POSLANIK BUNDESTAGA: Ne obara se avion koji učestvuje u borbi protiv tvog neprijatelja
Foto: Youtube/Printscreen

Mora se poštovati međunarodno pravo

BIVŠI POSLANIK BUNDESTAGA: Ne obara se avion koji učestvuje u borbi protiv tvog neprijatelja

Planeta -
Turska je trebalo da bude pažljivija – u tako komplikovanoj situaciji, ako želite da imate civilizovano ponašanje, ne obarate avion koji učestvuje u borbi protiv onog ko je, barem kako to vidi turska javnost, vaš neprijatelj, kaže bivši potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer.

Bivši poslanik Bundestaga osvrnuo se na borbu protiv terorizma i na današnje obaranje ruskog aviona koje je počinila Turska.

Zašto je toliko komplikovano postići međunarodni konsenzus u borbi protiv terorizma?- Ima mnogo razloga zbog kojih je tako komplikovano uhvatiti se u koštac sa nečim što je zajednička pretnja za sve nas. To seže u početak sirijskog građanskog rata. Ne smemo zaboraviti da je ono što se u Siriji dešava rezultat mešanja SAD, Britanije i Francuske. Oni su zapalili Siriju. Zato četiri godine kasnije imamo takvu situaciju ali razlozi sukoba u Siriji su još tu.

Kako objašnjavate situaciju u kojoj je Rusija prijatelj Zapadu u borbi protiv terorizma, a s druge strane je vide kao neprijatelja?

"Ne treba nikada zaboraviti da je haos na Bliskom istoku nastao zbog načina na koji su se SAD odnosile prema tom regionu. Počelo je u Avganistanu, imali smo to u Iraku, Siriji, Libiji i drugim regionima. Previranja koje su organizovale SAD, ako to niko ne zaustavi dovešće do sledećeg globalnog rata. A rusko angažovanje u Siriji, koje ima potpuno prihvaćenu međunarodnu zakonsku osnovu, nateralo ih je da dele zajednički sto sa Rusima. Oni nisu srećni zbog toga jer bi rusko angažovanje moglo biti put ka ponovnom uspostavljanju mira u Siriji. To je situacija koji drugi možda ne žele i zato moramo biti realistični kad je reč o razlozima zbog kojih se sve dešava i koji bi mogli biti događaji u budućnosti. Rusko angažovanje u Siriji je stvorilo novu situaciju za koju drugi nisu zainteresovani.

Znači li to da oni nisu zainteresovani za borbu protiv terorista?

- Znamo od početka da su Amerikanci organizovali talibane, da Al Kaida ima američke veze, da je ID organizovana od SAD, od Saudijske Arabije, Katara i drugih zalivskih država. I stoga imamo situaciju u kojoj je borba protiv ID na ovaj ili onaj način čudna kad Amerikanci, Britanci ili Francuzi to kažu jer su oni to organizovali.Koliko je važno poštovanje međunarodnog prava, posebno sada u borbi protiv terorizma?

- Potrebno nam je međunarodno pravo jer ima veze sa svima nama. Nema veze samo sa ID, ima veze sa načinom na koji živimo u Evropi. Imali smo događaje od devedesetih a počelo je ratom protiv Jugoslavije kada smo napustili sistem legalnih pravila a ušli u sistem gde samo imamo silu. Ako nastavimo sa sistemom u kom postoji samo sila, to znači manje-više da ulazimo u sistem zakona džungle. A to se ne uklapa u naše interese.

Može li se reći da svi problemi između Rusije i Evrope proističu iz toga što ne postoji nezavisna evropska politika?

- Nezavisna i samopouzdana evropska politika zavšila se sa (Helmutom) Kolom i (Fransoa) Miteranom. Od tada smo u komplikovanoj situaciji, neću da kažem da smo kolonija, ali smo u komplikovanoj situaciji.(T.Trikić/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track