(VIDEO) AMERIČKI GENERAL OČITAO TURSKOJ: Suhoj nije bio pretnja, Ankara namerno provocira Rusiju!
Foto: Printscreen Fox News

Sasuo im u lice

(VIDEO) AMERIČKI GENERAL OČITAO TURSKOJ: Suhoj nije bio pretnja, Ankara namerno provocira Rusiju!

Planeta -
Ovu provokaciju Turska je pažljivo planirala, izjavio je za televiziju Foks bivši zamenik načelika Generlštaba vojske SAD Tom Makinerni

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, zakleti islamista, zapravo želi da podstakne sukobe između Rusije i NATO da bi skrenuo pažnju sa svoje sumnjive politike u regionu, ocenjuje general Makinerni.

"Mislim da su Turci napravili veoma ozbiljnu grešku i doneli potpuno pogrešnu odluku. Radarski podaci pokazuju da se ruski avion možda i našao u turskom vazdušom prostoru 20 do 40 sekundi. Ako dobro shvatam, ruski avion je u trenutku kad je oboren leteo brzinom od 833-926 kilometara na sat. To je veoma mali deo Tursk, avion je leteo po kursu od 180 stepeni, to jest prema jugu - prema teritoriji Sirije. Dakle, to je apsolutno pogrešna odluka Turske s obzirom na tako malo vreme koje je "Su-24" proveo uturskom vazdušnom prostoru", kaže on.

Na komentar novinarke da je predsednik SAD Barak Obama jednom rekao da podržava NATO saveznike, što Turska jeste, general Makinerni je ocenio da Ankara greši ako misli da može da traži primenu petog člana povelje NATO, prema kom je napad na jednu članicu - napad na celu alijansu; pre svega zato što Rusija nije napala Tursku.

"Po mom mišljenju, ovo može da bude namerna provokacija od strane turskog predsednika Erdogana. Znate, Turska je bila vrlo sekularna zemlja, ali on ju je poveo ka islamskom društvu kojim vlada šerijatski zakon. Zato i mislim da bi mogao da ima tajne planove. Verovatno ne bi imao ništa protiv kad bi Rusija i NATO ušli u nov konflikt, kao u slučaju Ukrajine, koji nikom ne treba", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja