I NIJEDAN AVION NIJE OBOREN: Turska je samo prošle godine upala u grčki vazdušni prostor 2.244 puta
Foto: Profimedia

Oni to najbolje znaju

I NIJEDAN AVION NIJE OBOREN: Turska je samo prošle godine upala u grčki vazdušni prostor 2.244 puta

Planeta -
Tvrdnje Turske da je ruski suhoj oboren jer je narušio njihov vazdušni prostor, naljutile su Grke koji su rekli da se radi o dvostrukim standardima.

Na društvenim mrežama pojavljuju se informacije koje govore koliko je Turska upala u vazdušni prostor Grčke. Primera radi, samo u 2014. godini, 2.244 puta, ni manje ni više.

Stoga Grčka postavlja pitanje - šta bi se desilo da smo mi reagovali?

Ističe se da Turska prelazi preko Grčke 40 puta dnevno, i da u tom smislu, Grčka ne može biti na strani Ankare u ovom pitanju.

"Turci pokušavaju da utvrde vlast nad spornim ostrvima i dovedu Grčku pred pregovarački sto", rekao je Tanos Dokos direktor Helenik fondacije za evropska i spoljna pitanja. "Ono što brine su letovi na malim visinama, uglavnom helikopterima, iznad ovih ostrva", dodao je.

Slična situacija nastavila se i ove godine. Grčki vazdušni prostor narušen je 1.233 puta od januara do oktobra. Samo 15. jula turski džetovi su ušli u grčki prostor 20 puta. Grčki mediji ističu da Turska koristi njihovu nepovoljnu ekonomsku situaciju.

"Vrlo je teško povući se iz situacije kada je na delu vojna agresija. To je tragično, međutim, novac koji trošimo na rasprave sa Turskom je novac koji smo mogli da potrošimo na druge stvari u polju bezbednosti", kaže Dokos.

Takođe, mediji su se osvrnuli i na tursku mornaricu jer i njihovi brodovi ulaze u grčke vode. Tačnije, od januara do jula ove godine to se dogodilo 175 puta.

Grki ministar spoljnih poslova Nikas Kocias izrazio je solidarnost sa Rusijom u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

"Atina je saglasna sa procenama ruskog predsednika da su turske neprijateljske akcije bile potpuno u suprotnosti sa ciljevima koalicije koja se bori protiv ISIL-a", rekao je Lavrov, a prenose RIA novosti.

I Turska i Grčka su članice NATO alijanse i obe se spore oko jednog dela Egejskog mora, odnosno, zone od šest nautičkih milja.

Upravo zbog toga, izbijaju mnogi incidenti jer Grčka tvrdi da sporna teritorija pripada njoj, a Ankara smatra da je to međunarodni prostor. Grčka smatra da i vazdušni prostor od oko 16 kilometara iznad spornih ostrva pripada njoj, dok Turska tvrdi da se radi o samo desetak kilometara i naglašava da je to međunarodni prostor kojim turski piloti stoga mogu slobodno leteti.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja