MEDIJI IZ BIH TVRDE: Bošnjak je srušio ruski avion!
Foto: Anadolia

MEDIJI IZ BIH TVRDE: Bošnjak je srušio ruski avion!

Planeta -
Prema navodima, u avionu F-16 bio je pilot Mustafa Hajruoglu, poreklom iz BiH.

Ruski avion srušen je u utorak 24. novembra, kada je, prema tvrdnjama Turske, narušen njihov vazdušni prostor. Turska tvrdi da su piloti više puta upozoravani, dok preživeli ruski pilot navodi da su ih srušili bez ikakvog upozorenja.

U bosanskim medijima pojavila se informacija da je Mustafa Hajruoglu, čiji su roditelji izbegli iz Bosne, srušio ruski avion, koji je narušio turski vazdušni prostor na granici sa Sirijom. Oni tvrde da su se preci Hajroglua svojevremeno iz Bosne i Hercegovine doselili u Tursku.

"Moram da "vratim dug" za mog kapetana". Leteli smo na 6.000 metara po kompletno jasnom vremenu i imao sam potpunu kontrolu nad rutom. Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenje. Ni putem radija ni vizuelno, pa nismo menjali kurs. Morate da shvatite razliku u brzini između taktičkog bombardera kao što je Su-24 i F-16. Da su hteli da nas upozore, nakačili bi nam se na krilo", priča dalje Murahtin, koji se sada oporavlja u ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Latkiji, na severu Sirije.

Prilikom pada poginuo je jedan pilot, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je u pitanju "zabijanje noža u leđa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja