OVO JE NAJVEĆA TAJNA DŽIHADISTA: Otkrivena mreža tunela koja ih je branila od vazdušnih napada
Foto: Printscreen Youtube

Rat u Siriji

OVO JE NAJVEĆA TAJNA DŽIHADISTA: Otkrivena mreža tunela koja ih je branila od vazdušnih napada

Planeta -
Kurdski borci koji su nedavno zauzeli Sindžar ostali su impresionirani mrežom podzemnih tunela i skloništa koje su izgradili džihadisti Islamske države, piše WSJ

Skaj njuz je na Jutjubu objavio video ulaska kurdskih snaga u podzemne tunele ISIS-a u gradu koji su do nedavno kontrolisali džihadisti.

- Toliko je mnogo tunela da ih nismo mogli ni izbrojati - rekao je kurdski vojni komadant Husein Kuru Murad.

- Ovaj im omogućava da idu iz dućana na ulici do mesta gde prave bombe”, rekao je pokazujući na ulaz grada.Murad je rekao da kako su se napadi na Sindžar pojačavali, džihadisti osmislili sveobuhvatu mrežu tunela kako bi borci mogli izbeći izlaženje na čistinu. U kućama su probili rupe u zidovima kako bi mogli da se kreću između zgrada, a da ih oni spolja ne mogu pratiti, rekao je.

Muradov pomoćnik, Rad Ahmed Ali, koji je vodio Kurde kroz tunele sa svetiljkom rekao je da ga je jedan posebno impresionirao. Unutar njega, ISIS-ovi militanti su izgradili betonsko sklonište ispod kuće, pa su se tamo mogli sakriti kada su im pretili vazdušni napadi. Temelji kuće iznad skloništa popustili su nakon napada ali je bunker ostao netaknut.Drugi tunel u kojem je povezano veliki broj kuća imao je vlastiti srebrni sistem ventilacije. Vodio je do borbenih pozicija. Nedavno je bio korišten s obzirom da je Kurde zatekao čist veš koji se suši i kafa na šporetu koja je trebalo da bude poslužena.

Jedna je soba bila iscrtana grafitima Islamske države a pod je bio ispunjen stotinama korišćenih boca za vodu, od kojih su neke bile ispunjene urinom. To dokazuje da su borci ISIS-a u zatvorenom prostoru boravili što je više moguće.

(telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track