CNN: Putin uspeo da razruši NATO?

Američki mediji o krizi

CNN: Putin uspeo da razruši NATO?

Planeta -
Ovako izgleda svetski rat, naveo medij iz SAD, naglašavajući da je sukob Turske i Rusije doveo do razdora u Alijansi

VAŠINGTON - Američki CNN objavio je članak pod nazivom „Zašto ovo ne bi mogao biti početak trećeg svetskog rata?“, u kojem se bavi analizom aktuelne krize između Rusije i Turske, pritom naglašavajući da je situacija veoma napeta i da liči na planetarni sukob.

- Ovako, naime, i izgleda svetski rat - neobični saveznici, suprotstavljeni planovi, savezi koji su stvoreni s određenim ciljem - navodi CNN i dodaje da je tursko obaranje ruskog borbenog aviona iznad Sirije dovelo do žestokog razdora u NATO, s obzirom na to da je Turska članica Alijanse, a da to najviše ide naruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- Godine razmišljanja „hladnom glavom“ u kojima je NATO uspeo da izbegne sukobe s Rusijom ozbiljno su ugrožene u samo nekoliko sekundi, koliko je trajao napad na ruski avion. Nakon toga sukob u Siriji sigurno se neće tako brzo završiti.

Pored toga, Vladimir Putin potkopavao je NATO godinama. Ruski avioni su uletali u vazdušni prostor baltičkih zemalja, bombarderi te zemlje opasno su se približavali Britaniji, destabilizovana je Ukrajina. Sve su to bila podbadanja i testiranja NATO. Iako je NATO službeno izjavio da podržava Tursku nakon rušenja ruskog aviona, Nemačka i Češka izrazile su čuđenje što je ona srušila letelicu koja je u njenom vazdušnom prostoru bio svega 17 sekundi - ističe CNN i navodi da je Putin možda upravo postigao cilj.

- Partneri će turskog predsednika Erdogana i Tursku sad verovatno gledati kao slabu kariku, kao nekoga ko lako gubi živce i kao zemlju koja je nestabilna. Činjenica je i da je Turska dugo oklevala da se uključi u borbu protiv IS - istakao je CNN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja