NA POMOLU DIREKTAN SUKOB RUSIJE I TURSKE: Ankara priprema invaziju na Siriju
Foto: Reuters Apr 2015

Planiraju invaziju

NA POMOLU DIREKTAN SUKOB RUSIJE I TURSKE: Ankara priprema invaziju na Siriju

Planeta -
Turska vojska je juče izvršila minobacački napad na sirijsku vojsku, a turske specijalne službe pripremaju terorističke grupe Ujgura iz Kine

Turska priprema veliku intervenciju u Siriji sa ciljem stvaranja tampon zone i pod izgovorom da želi da zaštiti sirijske Turkmene od ruskih bombardera”, piše novinarka Darja Aslamova za list "Komsomolska pravda"

Aslamova navodi da je turska vojska još juče izvršila minobacački napad na sirijsku vojsku, a turske specijalne službe pripremaju terorističke grupe od Ujgura (turkijski narod) iz Kine.

Izvor iz Iraka, politikolog Ramazan Osmanov, izjavio je za KP još pre nego što je ruski avion oboren: „Iz poverljivih kanala u vladi Turske poznato je da će Ankara iz pomoć SAD krenuti u avanturu: u invaziju na Siriju. Interesi Turske i Rusije će se suočiti na sirijskom polju. Šta će iz toga proizaći? Podela Turske i početak velikog rata između Kurda i Turaka.”

Portal Sputnjik preneneo je juče da je sirijska armija napadnuta je projektilima iz minobacača s planine Džebel el Akra koja se nalazi na turskoj teritoriji, što je novinarima saopštio zvanični predstavnik Oružanih snaga Sirije, brigadni general Ali Majhub.

„Protekle noći iz pravca planine Džebel el Akra, koja se nalazi na turskoj teritoriji, otvorena je intenzivna minobacačka paljba po odredima vladine armije Sirije“, izjavio je Majhub na konferenciji za novinare.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Sirije od svetske zajednice je zatražio da izvrši pritisak na Tursku zahtevom da odustane od „direktne i indirektne podrške borcima ID, kao i od krijumčarenja nafte s njima“.

Pored toga, predstavnik sirijske vojske je izjavio da „transparentnost granice koja je moguća usled neodgovornog odnosa turskih vlasti takođe pomaže teroristima da bez prepreka prodiru u evropske zemlje i da tamo vrše svoje nečovečne zločine“.

(Ruska reč, Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track