(VIDEO) TURSKA ZATVARA PROLAZ: Desetine ruskih brodova čeka pred Bosforskim moreuzom
Foto: Printscreen YT

Situacija sve gora

(VIDEO) TURSKA ZATVARA PROLAZ: Desetine ruskih brodova čeka pred Bosforskim moreuzom

Planeta -
Desetine ruskih brodova nakupilo se pred zatvorenim Bosforom, saopštavaju očevidci iz Istambula.

Još od ponedeljka, 30. 11., Turska je počela da pravi probleme za ruske brodove koji prolaze kroz Bosfor, terajući ih da čekaju dozvolu za prolaz i po nekoliko časova. Situacija se usložnjava.

Turska, po međunarodnom pravu, nema prava da po sopstvenim željama zatvara moreuze za saobraćaj. Takav korak ona može preduzeti samo u slučaju zvaničnog stupanja u rat.

Za sada je teško predvideti kako će na to reagovati Rusija, a Peskov je već izjavio da je scenario «apokaliptičan» i da ga ne treba razmatrati.

Teretni brod Crnomorske flote se sudario sa turskom podmornicom

Teretni brod Crnomorske flote Rusije «sudario» se sa turskom podmornicom prilikom prolaza kroz moreuz Dardaneli. Podmornica se kretala u pravcu Mramornog mora, prativši odbrambeni brod turskih pomorskih snaga-po saopštenju turskog časopisa Hurijet.

Ruski brod «Jauza» kretao se iz Egejskog mora ka Mramornom.Incident se odigrao kod prolaza Čanakale gde se nalaze ostaci drevne Troje. O posledicama incidenta nema podataka.U svetlu zaoštravanja rusko-turskih odnosa, prema nekim saopštenjima sredstava informisanja,

Turska pravi probleme brodovima koji plove pod ruskom zastavom prilikom njihovog prolaska kroz moreuze.Prema konvenciji iz Montrea 1936. godine, Turska nema pravo da zabrani prolaz kroz moreuze, ali postoji mnogo načina da se prolaz brodova oteža.U toj zoni,prepunoj morskog saobraćaja, na snazi su posebne mere bezbednosti prema kojima turska strana reguliše redosled prolaska prema svom nahođenju.

http://www.youtube.com/watch?v=qGnkEPMZ8Yw

(news-front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track