NAORUŽANI DO ZUBA: Kod napadača u San Bernardinu nađeno 5.000 metaka, 12 bombi..
Foto: Reuters

Motivi napada i dalje nepoznati

NAORUŽANI DO ZUBA: Kod napadača u San Bernardinu nađeno 5.000 metaka, 12 bombi..

Planeta -
U pucnjavi u kalifornijskom gradu San Bernardinu poginulo je 14 ljudi, a 17 ranjeno. I dvoje napadača, sudeći po svemu, muž i žena, takođe su ubijeni.

Ipak, policija i dalje ispituje šta je motiv napada. Napadači su identifikovani kao Sajed Rizvan Faruk (28) i Tašfin Malik (27), a njihovi rođaci i prijatelji kažu da je ovaj par bio venčan i da su imali dete.

Tokom pucnjave policija je ispalila oko 380 metaka, a napadači 76, rekao je šef policije. U crnom automobilu kojim su pobegli dok ih policija nije sustigla, nađena je gomila municije. Oko 1.400 metaka za pušku kalibra .223 i takođe za pištolj kalibra 9 mm oko 2.000. Pronađeno je i 12 improvizovanih bombi. U njihovoj kući je pronađena i dodatna municija.

Bili su opremljeni kao da kreću u rat, obučeni u "vojničkom stilu", kako su navodili i svedoci.

Sajed Rizvan Faruk se može dovesti u vezu sa verskim radikalizom, a prema nekim podacima on je bio u kontaktu sa teroristima. Iako je ranije saopšteno da se ne zna motiv napada, kao i da nije isključena mogućnost terorizma, pojedini zvaničnici su saopštili da je Sajed Rizvan Faruk bio povezan sa teroristima. Američki predsednik Barak Obama naveo da policija nije isključila mogućnost terorističkog napada.

Kako je navedeno, oružje koje su muškarac i žena imali kupljeno je legalno.“Radije bismo da budemo spori i tačni, nego brzi i netačni. Јoš ne znamo motiv pucnjave, prerano je za procene“, rekao je FBI agent Dejvid Bovdič.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track