MINISTRI EU: Rampa za šverc oružja sa Zapadnog Balkana
Foto: Profimedia

Sastanak u Briselu

MINISTRI EU: Rampa za šverc oružja sa Zapadnog Balkana

Planeta -
Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije dogovorili su se da ojačaju kontrolu na spoljnim granicama Unije, a u sklopu te odluke su i mere za suzbijanje šverca oružja posebno sa Zapadnog Balkana.

Zvaničnisi Unije su ustanovili da su, u sklopu bitke protiv terorizma, već počeli ili će brzo stupiti na snagu usaglašena kontrola spoljnih granica EU, uz provere preko sistema Šengen podataka državljana EU i drugih zemalja.

Uz to, biće ustanovljene i mere za suzbijanje šverca oružja posebno sa Zapadnog Balkana, rekao je u pauzi zasedanja francuski ministar policije Bernar Kaznev.

Dodao je da je, imajući u vidu nedavne stravične terorističke napade, zadovoljan odlučnošću partnera u EU.

Takođe, ministri su postigli dogovor o razmeni podataka o putnicima u avio-saobraćaju koji bi mogao da počne da se primenjuje u narednih nekoliko nedelja.

Zamenik premijera Luksemburga Etjen Šnajder, koji je predsedavao sastanku u Briselu, poručio je da je ponosan što je sporazum postignut nakon dugogodišnjih pregovora.

Sporazum, prenosi AP, predviđa da agencije za sprovođenje zakona dobiju pristup informacijama koje poseduju avio-kompanije poput imena, datuma putovanja, rasporeda, kreditnih kartica i podataka za kontaktiranje putnika.

One će moći da prikupljaju podatke od letova evropskih avio-kompanija koje ulaze u EU ili je napuštaju, kao i od onih koje lete unutar Unije.

U saopštenju ministarskog zasedanja je takođe navedeno da će podaci PNR o avionskim putnicima na prostoru EU biti tajni šest meseci, a čuvani uz stroge propise o pristupu četiri i po godine.

Evropski parlament, koji ima konačnu reč o tome da li će sistem razmene podataka biti usvojen, verovatno će podržati dogovor tokom sledećeg meseca.

Članice EU predvođene Francuskom založile su se za hitnu razmenu podataka o putnicima u avio-saobraćaju u nastojanju da otkriju potencijalne ekstremiste i spreče da se ponove napadi poput onih u Parizu.

U Evropskom parlamentu nakon tih napada 13. novembra porasla je podrška sistemu razmene podataka za koji se zalažu SAD, a koji su poslanici godinama blokirali zbog rezervi u pogledu kršenja privatnosti.

"Veoma je važno da imamo Dosije imena putnika (PNR). Teroristi koriste letove unutar Evrope i moramo da pratimo njihovo kretanje kako bi mogli da otklonimo opasnost od terorizma", rekao je novinarima Bernar Kaznev.

Podvukao je da je Francuska "u totalnom ratu protiv terorizma" i zato se moraju preduzeti sve raspoložive mere da se poraze ekstremisti koji su napali Francusku i EU.

Evropska komisija je potvrdila da je Grčka zatražila i dobila pomoć EU za zaštitu spoljnih granica Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track