TERORISTI UNELI HEMIJSKO ORUŽJE U EVROPU: Dramatičan izveštaj Evropskog parlamenta!
Foto: Profimedia

Šok

TERORISTI UNELI HEMIJSKO ORUŽJE U EVROPU: Dramatičan izveštaj Evropskog parlamenta!

Planeta -
Užas ekstremisti već pribavili znanje, ali i stručnjake koji će im omogućiti da koriste radiološko-hemijsko-biološke materijale za masovno uništenje, upozorio je Volfgang Rudišhauzer iz Nato

BRISEL - Evropski parlament objavio je juče šokantan izveštaj u kom se navodi da džihadisti Islamske države (IS) na evropskom tlu pripremaju i hemijsko-biološke napade, i to oružjem za masovno uništenje, za koje se strahuje da se u velikom broju slučajeva već neopaženo unelo u Evropu.- Učinak takvog napada bio bi destabilizujući u još većoj meri nego ijedan dosad - naglašava se u izveštaju.Novi oblici ratovanjaVolfgang Rudišhauzer, zadužen za područje kontrole širenja oružja za masovno uništavanje pri NATO, rekao je da su ekstremisti IS već pribavili znanje, a u nekim slučajevima i stručnjake za nove oblike ratovanja.- Oni će im omogućiti da koriste radiološko-hemijsko-biološke (RBK) materijale kao oružje terora - naveo je Rudišhauzer.Studija Evropske komisije pokazala je da se godišnje zabeleži 150 slučajeva šverca nuklearnih materijala.- RBK supstance se unose neopaženo u Evropsku uniju - navodi se i napominje da bi trebalo paziti na „druge radikalizovane pojedince koji imaju pristup osetljivim područjima ili tamo rade“.Pored toga, pojavili su se navodi da su ekstremisti IS uspeli da sprovedu tajni plan i svoje centre iz Sirije i Iraka premeste u Libiju - zemlju razrušenu zastrašujućim sukobima različitih frakcija nastalih nakon smrti nekadašnjeg vođe te zemlje Muamera el Gadafija. Upravo u njegovom rodnom mestu, gradu Sirtu, oni su uspostavili novo sedište, po ugledu na sirijski grad Raku, prestonicu samoproklamovanog kalifata IS, a prema upozorenjima, iz Sirta pripremaju nove udare na Evropu, i to avionima.Piloti-samoubiceNaime, oni su još ranije obezbedili simulator letenja u kom su obučavali neke od svojih pripadnika, a sada će nekoliko letelica, ostalih nakon Gadafija, iskoristiti za samoubilačke misije u trenutku dok se nalaze na manje od 600 kilometara od teritorije koja pripada Starom kontinentu.Koliko je situacija u Libiji dramatična, govore i svedočanstva ljudi koji su uspeli da pobegnu iz te zemlje. Prema njihovim rečima, džihadisti IS proširili su se iskoristivši sukob sledbenika dve vlade u toj zemlji - jedne sa sedištem u Tobruku, koju priznaje međunarodna zajednica, i druge u Tripoliju, koju su formirali izborni gubitnici. Tako su teroristi došavši u Sirt brutalno ugušili bunu protiv njihove strahovlade. Muškarcima više ne dozvoljavaju da briju brade, a ženama da izlaze na ulice. Opasnost koju džihadisti predstavljaju iz Libije odslikava i panika u susednom Tunisu.

Terorišu ceo Bliski istokBOMBOM RAZNELI JEMENSKOG GUVERNERATeroristička organizacija Islamska država preuzela je juče odgovornost za napad na guvernera jemenske provincije Aden Džafara Muhameda Sada i šestoricu njegovih telohranitelja koji su stradali juče ujutro u snažnoj eksploziji. Pripadnici ogranka IS u Jemenu saopštili su da su aktivirali bombu na automobilu parkiranom na putu kojim je prolazio konvoj zvaničnika te zemlje.

OptužbeASAD: BRITANCI U SIRIJI PODRŽAVAJU TERORIZAMSirijski predsednik Bašar el Asad ocenio je da su britanski vazdušni napadi u Siriji „ilegalni“ i da predstavljaju podršku terorizmu. On je ironično negirao izjavu britanskog premijera Dejvida Kamerona da u Siriji ima 70.000 umerenih boraca koji bi mogli da pomognu u kopnenim operacijama protiv džihadista.

Džihad vlad otkriven identitet koljačaRUSKOG TAOCA UBIO RUS PRAVOSLAVACRuskog državljanina Magomeda Hasijeva (23) navodno je ubio njegov sunarodnik, Rus Anatolij Zemljanka (28), prvi dželat ekstremističke organizacije Islamska država (IS) koji je pokazao svoje lice. Džihad Vlad, kako su ga prozvali, rođen je u pravoslavnoj porodici, a njegova majka Svetlana (53) bila je vlasnica prodavnice sudova. Dok nije postao terorista, ničim se nije izdvajao iz sredine. Nije bio odlikaš, nije se isticao ni u sportu. Njegov bivši učitelj rekao je da je Anatolij bio normalan i običan dečak iako nije imao dobre ocene. Sa islamskim ekstremizmom se susreo na petoj godini fakulteta i, pošto je primio islam, osnovao je ekstremističku grupu Iškan. Sada preti celoj Rusiji.- Ubićemo vaše sinove za svakog sina kog ste ovde ubili - naglasio je Anatolij na snimku koji je objavljen neposredno pre monstruoznog ubistva Hasijeva.

TERORISTI UNELI HEMIJSKO ORUŽJE U EVROPU: Dramatičan izveštaj Evropskog parlamenta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track