NOVI RAT NA POMOLU: Irak dao Turskoj 48 sati da povuče snage iz Mosula
Foto: AP

Ankara ne popušta

NOVI RAT NA POMOLU: Irak dao Turskoj 48 sati da povuče snage iz Mosula

Planeta -
Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da je ostalo još samo 24 sata od 48 koliko je Irak dao Turskoj da povuče tenkove i vojnike iz baze nedaleko od iračkog grada Mosula koji je pod kontrolom Islamske države

BAGDAD, 7. decembra (Tanjug) - Irak je danas upozorio Tursku da joj ističe vreme za povlačenje snaga koje je bez dozvole Bagdada poslala u tu zemlju, ali je Ankara nagovestila da nije verovatno da će to učiniti. Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da je ostalo još "samo 24 sata" od 48 koliko je Irak dao Turskoj da povuče tenkove i vojnike iz baze nedaleko od iračkog grada Mosula koji je pod kontrolom Islamske države, prenosi AFP.

"Moramo da budemo spremni da branimo Irak i svoj suverenitet. Vazduhoplovne snage imaju kapacitet da zaštite Irak i njegove granice od svake pretnje", rekao je Abadi prilikom posete štabu vazduhoplovnih snaga Iraka.

Foto:AP
Foto:AP

Međutim, neimenovani visoki turski zvaničnik rekao je danas da Ankara verovatno neće povući svoje snage koje broje između 150 i 300 vojnika uz podršku 20 tenkova, razmeštenih u bazi u oblasti Bašika. "Očekujemo da oni ostanu tamo, mada će sve zavisiti od razgovora", rekao je on.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-Džaferi objasnio je takođe danas da da se ultimatum Bagdada Ankari odnosi na povlačenje nedavno razmeštenih turskih vojnika, a ne i na savetnika koji od ranije sarađuju sa iračkim snagama. Abadi je dodao da se najveći deo nafte proizvedene na teritoriji pod kontrolom ID u Iraku i Siriji krijumčari preko Turske, što Ankara ne samo da demantuje, već tvrdi da je pojačala borbu protiv krijumčarskih mreža koje godinama deluju na njenim granicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja