(VIDEO) GIGANT KREĆE NA ISLAMSKU DRŽAVU: Najveća ruska podmornica uplovila u Sredozemlje
Foto: Printscreen Yt

Samo je isplovila

(VIDEO) GIGANT KREĆE NA ISLAMSKU DRŽAVU: Najveća ruska podmornica uplovila u Sredozemlje

Planeta -
"Rostov na Donu", podmornica klase Kilo opremljena krstarećim raketama, ušla je u istočni deo Sredozmenog mora u blizini sirijske obale

"Rostov na Donu" nosi krstareće rakete "kalibr", slične onima koje koriste ruski vojni bodovi Karpsijske flotile u napadu na ciljeve terorističke ISIL.

Još sredinom novembra pročulo se da će ova podmornica učestvovati u napadu na Raku, grad u Siriji koji su džihadisti izabrali za svoj centar, ali Ministarstvo odbrane Rusije nije to ni potvrdilo ni demantovalo, podseća Interfaks.

Ruske snage već gađaju mete ISIL raketama "kalibr", ali lansiraju ih sa ratnih brodova. Evo i snimka:

Poznata kao "unapređeni kilo", prema šifrovanom imenu NATO, "Rostov-on-Don" (B-237) je prvi model treće generacije podmornica klase "varšavjanka" (projekat 636). Ova "nevidljiva" podmornica na dizel i električni pogon smatra se najtišom u svetu, poseduje produženi borbeni domet, a relativno mala veličina joj pomaže da se kreće u plitkim vodama. Naoružana je torpedima od 533 milimetra i krstarećim raketama voda-zemlja "kalibr-PL" koje su prilagođene potrebama podmornice.

"Rostov na Donu" težak je 4.000 tona, pod vodom postiže brzinu od 20 čvorova (37 kilometara na sat) i operativan je na dubini od 300 metara. U NATO ga zovu "crna rupa" jer ga radari uopšte ne hvataju, pa neometano prolazi gde hoće.

(Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track