MOGERINI: Evropa ne sme da bude vođena strahom
Foto: Ap 16, 11, 2015

Potrebna zajednička strategija

MOGERINI: Evropa ne sme da bude vođena strahom

Planeta -
HAG - Evropske države ne smeju da budu "vođene strahom" nakon terorističkih napada u Parizu, već moraju da stanu zajedno i naprave novi bezbednosni sporazum, poručila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Postoji jedna greška koju ne smemo da sebi priuštimo. Ne smemo da budemo vođeni strahom", rekla je Mogerini u Hagu gde je otvorila dvodnevni skup posvećen globalnoj strategiji o spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj politici Evropske unije.

"Emotivne reakcije mogu da budu veoma snažne, ali nas neće daleko odvesti", kazala je Mogerini, dok Evropa razmatra unapređenje svoje 12-godišnje bezbednosne politike, posle prošlomesečnih napada u francuskoj prestonici za koje je odgovornost preuzela Islamska država, a u kojima je ubijeno 130 ljudi, preneo je AFP.

Nova politika biće predstavljena evropskim liderima u junu naredne godine i biće usredsređena ne samo na pitanja odbrane, već takođe na sajber bezbednost, energiju i klimatske promene, navela je EU.

"Potrebna nam je strategija, zajednička, da utvrdimo naše delovanje izvan (okvira) postojeće krize... da sprečimo naredne", kazala je Mogerini.

Holandski ministar spoljnih poslova Bert Kenders rekao je da je EU "potrebnija jedinstvenija pozicija sada više nego ikad". Kenders je rekao da će ovo pitanje biti na vrhu agende kada Holandija preuzme rotirajuće predsedavanje EU u januaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track