DA IM SLUČAJNO NE POBEGNE: 2.000 policajaca došlo da hapsi čelnika sindikata u Seulu
Foto: AP

Opkolili ga

DA IM SLUČAJNO NE POBEGNE: 2.000 policajaca došlo da hapsi čelnika sindikata u Seulu

Planeta -
SEUL - Južnokorejska policija uhapsila je jutros, u akciji u kojoj je učestvovalo čak 2.000 policajaca, zvaničnika sindikata za kojeg se sumnja da je učestvovao u prošlomesečnim antivladinim protestima, koji su prerasli u nasilje.

Policajci su jutros opkolili budistički hram u Seulu u kojem se predsednik sindikata Han Sang-gjun krio više od mesec dana, prenela je agencija AP.

Velik broj policajaca, koji su u akciji hapšenja blokirali sve ulice oko hrama Jogjesa u centru Seula, postao je česti prizor u južnokorejskoj prestonici pošto su se poslednjih meseci na hiljade ljudi okupljali da bi protestovali protiv pogoršanih uslova rada i napada na lične i političke slobode, koje prema njihovom mišljenju vrši predsednica države Park Geun-hje.

Han Sang-gjun (u sredini), Foto: AP
Han Sang-gjun (u sredini), Foto: AP

Vođa sindikata Han je na poziv policije izašao iz hrama, ispred kojeg su mu članovi sindikata napravili špalir spojivši ruke.

Hram Jogjesa već dugo pruža utočište političkim disidentima koji žele da izbegnu hapšenje. Han je po izlasku iz hrama uzviknuo "Uništimo pokušaje donošenja loših zakona o radu" i zatim dao da mu policajci stave lisice, a zatim ga i odvedu prema policijskoj stanici.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sindikati se protive predlogu predsednice Park da izvrši reformu zakona o radu koja bi kompanijama dala više slobode u otpuštanju radnika i zapošljavanja privremenog osoblja.

U Seulu se nove velike demonstracije protiv predsednice planiraju za 19. decembar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja