ZAHAROVA PROZVALA AMERIČKU KOALICIJU: Koja je tačno vaša strategija u Siriji i Iraku?
Foto: Youtube/Printscreen/RT

Moskva traži odgovore

ZAHAROVA PROZVALA AMERIČKU KOALICIJU: Koja je tačno vaša strategija u Siriji i Iraku?

Planeta -
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova održala je konferenciju za novinare i posebno se osvrnula na odnose sa Turskom i borbu protiv ISIL.

Kako navodi, Turska je do sada poslala oko 150 trupa i 25 tenkova na sever Iraka, navodno da pomognu iračkim snagama da se bore sa Islamskom državom.

"Nadamo se da su UN ozbiljno shvatile ovu situaciju", rekla je Zaharova. Ona je dodala i da je Turska prekršila međunarodno pravo, ali da NATO nije obraćao pažnju na to.

Komentarišući optužbe turskog premijera Ahmeta Davutoglua da Rusija čini etničko čišćenje u Siriji nad Turkmenima, Zaharova je rekla da je tursko rukovodstvo potpuno "odvojeno od života, realnosti i svega što se događa u regionu".

"Te nedostojne tvrdnje i neosnovane optužbe govore same za sebe time turski vrh pokazuje bes iz nemoći", rekla je Zaharova.

Portparolka se osvrnula i na borbu protiv zloglasne Islamske države.

"Moramo zaustaviti prodiranje Daeša u region tako što ćemo sarađivati sa državama koje su pogođene terorističkim napadima", rekla je.

Takođe, naglasila je da koalicija koju čine Nemačka i Velika Britanija samo imitiraju da vode borbu sa Islamskom državom. Vrle je nejasno gde oni tačno deluju, ali je očigledno da je situacija u Siriji prerasla u haos, kazala je.

"Da nisu sjedinjene Države započele svoju operaciju u Iraku 2003. godine, ne bismo danas imali problem sa ISIL-om", rekla je Zaharova.

Moskva je pozvala koaliciju predvođenu SAD da kažu tačno koja je njihova strategija borbe protiv terorizma u Iraku i Siriji.

"Bilo bi dobro i za druge države da znaju šta tačno koalicija radi u regionu", kaže Zaharova.

Kada je reč o otvaranju crne kutije iz oborenog ruskog aviona, Rusija će sve informacije podeliti sa međunarodnim saradnicima po dekodiranju, istakla je portparolka.

Podsetimo, ruski suhoj oborili su Turci 24. novembra na teritoriji Sirije što je predsednik Vladimir Putin opisao kao "zabadanje noža u leđa".

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track