ISPRAVKA: Kjubrik nije priznao da je snimao sletanja na Mesec
Foto: Printscreen Youtube

ISPRAVKA: Kjubrik nije priznao da je snimao sletanja na Mesec

Planeta -

Naš portal je 13.12.2015. objavio tekst pod nazivom: VIDEO ŠOKANTNO PRIZNANJE STENLIJA KJUBRIKA Sletanje na Mesec je lažirano, snimak je moje remek delo, analiza fekt-čekera pokazala je da je vest bila lažna i da zalazi u domen teorije zavere. Ovom prilikom objavljujemo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, portal Kurir preneo je video intervju koji je kružio internetom, u kom je navodno legendarni Stenli Kjubrik priznao kako je pomogao NASI da snimi/lažira sve filmove u kojima američki astronauti sleću na Mesec, ne dovodeći u pitanje autentičnost snimka iako je prema analizama fekt-čekera ovo još jedan lažni "dokaz" koji potpiruje teoriju zavere da je sletanje na Mesec izlažirano.

Naime, kako raskrinkavanje.ba piše u svojoj analizi, tvrdnje da je Stanley Kubrick priznao da je učestvovao u lažiranju sletanja na Mjesec, zasnovane na navodnom intervjuu koji je reditelj dao neposredno pre smrti 1999. godine, prisutne su na društvenim mrežama već godinama.

Oni navode da je američka platforma za proveru činjenica Snopes opovrgla ove navode u analizi objavljenoj 2015. godine. Intervju je vodio reditelj T. Patrick Murray, koji je navodno "prethodno potpisao ugovor u kojem se obavezuje da će sadržaj intervjua ostati tajan 15 godina". Ova platforma utvrdili je da su snimci koji kruže mrežama, i koji je između ostalog objavio i Kurir, montirani, i da je iz nemontiranih delova jasno da voditelj osobu sa snimka zove “Tom” i upućuje ga kako da ispriča deo priče, a Snopes je objavio i reagovanje portparola Kubrickove udovice, koji je istakao da je intervju laž, da T. Patrick Murray nikada nije intervjuisao Stanleya Kubricka te da je cela priča izmišljena i neistinita.

U izlažiranom intervju lažni "Kjubrik" govori kako je "učestvovao u velikoj prevari američke javnosti, a u nju su bile umešane i američka vlada i NASA, a to je da je sletanje na Mesec lažirano, sva sletanja na Mesec su lažirana".

Naravno, sve ovo samo podgreva teorije zavere koje kruže godinama i daleko je od istine i činjenica, stoga se Kurir izvinjava čitaocima koje je doveo u zabunu prenošenjem ovog snimka i navoda iz njega kao autentičnog.

U prilog svemu ovome je i analiza portala Logically koja navodi i da Sjedinjene Američke Države 1969. nisu imale tehnologiju koja bi omogućila lažiranje prenosa sletanja na Mjesec.

"Iako naše moderne tehnologije za stvaranje specijalnih efekata danas mogu lako stvoriti snimke koji bi izgledali poput slijetanja na Mjesec, krajem šezdesetih to bi bilo nemoguće".

Uzevši u obzir sve ove tvrdnje, jasno je da je snimak lažiran.

Kompletnu analizu pročitajte na Raskrinkavanje.ba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track