TURCI SNABDEVALI TERORISTE SASTOJCIMA ZA SARIN: Umešan i sam vrh turske vlade
Foto: Ap 10 Apr 2014

Rat u Siriji

TURCI SNABDEVALI TERORISTE SASTOJCIMA ZA SARIN: Umešan i sam vrh turske vlade

Planeta -
Teroristi Islamske države u Siriji dobijali su sav potreban materijal da bi pravili smrtonosti gas sarin i to iz Turske, potvrdio je jedan turski poslanik, pokazujući dokaze iz iznenada prekinute istrage.

Član vodeće opozicione stranke Republičke građanske partije Eren Erdem, izneo je čitav slučaj u parlamentarnoj diskusiji prošle nedelje. On je optužio Ankaru za propalu istragu u slučaju turske rute snabdevanja terorista sastojaka za toksični gas sarin, koji je korišćen za napade u gradu Guta i nekoliko okolnih mesta blizu sirijske prestonice Damaska i to pre dve godine.

Erdem je pre poslanicima pokazao kopiju dosijela 2013/120 koji je otvorila Generalna istražna kancelarija u Adanu, na severu Turske. on je za Russia today objasnio detalje ovog dokumenta.Istraga je utvrdila da je nekoliko Turaka pregovarala sa Islamskom državom o snabdevanju i da su snimci prisluškivanih razgovora potvrdili da je Hajam Kasap, jedan od članova Al Kaide, posedovao sarin.

- Hemijski materijali su kupovani u Turskoj i skladišteni u sirijskim kampovima ISIS, koji su tada bili poznati kao iračka Al Kaida. Sve ovo je otkriveno a u snimcima telefonskih razgovora postoje zapisi tipa "ništa ne brinite za granicu, mi ćemo to srediti" prema kojima se vidi da je u celoj priči korišćena i turska birokratija - objasnio je on.Vlasti Adana su uhapsila trojicu osumnjičenih, ali nedelju dana kasnije su ih, iz nepoznatih razloga, pustili a slučaj je zatvoren, tvrdi turski poslanik.

- Snimci telefonskih razgovora pokazali su sve detalje od toga kako je vršen utovar pa do toga kako je gas pravljen. Od sastojaka iz laboratorija pa do izvora materijala. Takođe, i koji su kamioni korišćeni, svi datumi itd. Sve je objašnjeno i snimljeno. Uprkos svim dokazima, osumnjičeni su pušteni. A pošiljke su izvršene jer nije imao ko da ih zaustavi - rekao je on.

Neki nezvanični izveštaji u vezi sa slučajem tvrde da je u čitav slučaj umešan i sam vrh turske vlade, tačnije ministar pravde Bekir Bozdag.

Istovremeno, Erden je rekao da su svi osnovni materijali za gas stigli iz Evrope i da bi zapadne države trebalo da ispitaju veze sa isporukama ovih sastojaka.

- Zapadni izvori znaju vrlo dobro ko je izvršio napad sarinom u Siriji. Znaju ko su ti ljudi, sa kime rade i da oni delaju za Al Kaidu. Mislim da su zapadnjaci hipokrate u ovoj situaciji - rekao je on.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track