10 zanimljivosti o čudesnom Singapuru koje niste znali
Foto: Profimedia

NEVEROVATNI GRAD-DRŽAVA

10 zanimljivosti o čudesnom Singapuru koje niste znali

Planeta -
Neobična ostrvska grad-država jedinstveno je mesto na kom se sudaraju tri kulture.

"Grad lavova" jedna je od najuzbudljivijih turističkih destinacija zbog svojih visokih oblakodera, egzotične kuhinje, jedinstvene atmosfere, spoja malajskih, kineskih i indijskih uticaja... Zbog svega toga, Singapur se neretko naziva "mikrokosmosom Azije", piše National Geographic Srbija.

1. U Singapuru žive slanovodni krokodili.

Na severu ostrva nalazi se rezervat "Sungei Buloh", u kom žive ogromni slanovnodni krokodili. Najveći do sada izmeren bio je krokodil Barni, koji je uginuo prošle godine, a bio je dug 3,6 metara i težak čak 400 kilograma.

2. Najviši bar na svetu - na otvorenom

Na vrhu jedne od najvećih zgrada Azije - poslovnog centra ORP - nalazi se 1-Altitude , jedan od najluksuznijih barova u Singapuru. S njega se pruža veličanstven pogled na krovove grada, što ne čudi ako uzmete u obzir da je jedna od kula ove zgrade na visini od 280 metara.

3. Jedinstveno mesto za druženje

Veliki broj stambenih zgrada u Singapuru u prizemlju ima poseban prostor namenjen društvenim događajima. Reč je od velikim prostorijama u kojima se neretko održavaju svadbe ili se porodica i komšije okupljaju pre sahrane.Takođe, u ovim prostorijama se odvija i svakodnevni život: stariji igraju društvene igre, mladi tu čuvaju bicikle, a u ponekim zgradama se u delu ove prostorije mogu pronaći zubarske ordinacije, pekare, prodavnice itd.

4. Singapur se ne plaši mraka.

Na ovom ostrvu nalazi se i potpuno jedinstven zoološki vrt - "Noćni safari",koji se otvara tek kada sunce zađe.

5. Jedan je od samo tri grada-države.

Pored Singapura, takve države su još samo Monako i Vatikan.

6. Vodopadi koji obaraju rekorde

Ptičji park "Jurong" najviši je veštački vodopad na svetu, a visok je trideset metara. Međutim, to neće još dugo biti tako - u Singapuru će uskoro biti završen vodopad "Rejn Vorteks", visok 40 metara, čija izrada košta oko 1,5 milijardi američkih dolara.

7. Singapur, zapravo, ne čini samo jedno ostrvo

Štaviše, ovaj grad-država sastoji se od 63 ostrva, od kojih je većina nenaseljena. Najveće je Singapursko ostrvo ili Pulau Ujong ("ostrvo na kraju").

8. Brzi hod

Stanovnici Singapura su, po nekim istraživanjima, najbrži hodači na svetu, a na ovoj neobičnoj listi ih prate Kopenhagen, Madrid, Guangdžou i Dablin.

9. U Singapuru ne možete tek tako kupiti automobil

Najpre morate na aukciji osvojiti pravo da posedujete automobil, a ovakva nadmetanja se održavaju svakog prvog i trećeg ponedeljka u mesecu. Ukoliko osvojite dozvolu, imajte na umu da ona važi deset godina.

10. Dom orhideja

U "Singapurskoj botaničkoj bašti" pronaći ćete najveću izložbu orhideja na svetu - čak šest stotina vrsta! Pored toga, sve su one savršeno poređane po bojama i nijansama.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Englez od prirodnih materijala sam napravio kuću za samo 180 evraZbog čega neki ljudi imaju pege?Više od polovine novogodišnjih ukrasa koji se prodaju širom sveta pravi se u jednom gradu10 zanimljivosti o Južnoafričkoj Republici koje niste znaliPogledajte kako su stari Egipćani varali svoje bogove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track