Samoubice "proradile" po odlasku Baraka Obame
Foto: REUTERS

Avganistan

Samoubice "proradile" po odlasku Baraka Obame

Planeta -
Pet civila i jedan pripadnik bezbednosnih snaga poginuli su u eksploziji automobila bombe koja se dogodila ispred zgrade gde su, pored ostalog, smešteni stranci zaposleni pri delegacijama Evropske unije i UN

KABUL - Najmanje šest osoba je poginulo u dva napada talibana u Kabulu, od kojih je jedan izveden iz automobila bombe, samo nekoliko sati po odlasku američkog predsednika Baraka Obame iz iznenadne posete Avganistanu.

Pet civila i jedan pripadnik bezbednosnih snaga poginuli su u eksploziji automobila bombe koja se dogodila ispred zgrade gde su, pored ostalog, smešteni stranci zaposleni pri delegacijama Evropske unije i UN, saopštilo je avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Danas je jedan verni borac izveo samoubilački napad iz automobila bombe na stranu vojnu bazu u Kabulu, a zatim su drugi borci prodrli u samu bazu", rekao je Frans presu portparol talibana.

Izveštači Frans, presa čije se kancelarije nalaze nedaleko od američke ambasade, čuli su dve eksplozije koje su ođeknule u centru Kabula. U ambasadi su odmah uključene sirene upozorenja na opasnost, a osoblje je pozvano da ode u sklonište.

Američki predsednik doputovao je noćas u višesatnu iznenadnu posetu Avganistanu tačno godinu dana od ubistva šefa terorističke mreže Al-Kaida Osame bin Ladena u susednom Pakistanu. Obama je obećao "bolje dane" američkim vojnicima koji su platili visoku cenu uspostavljanja mira i bezbednosti u Avganistanu tokom poslednjih desetak godina od kako je srušen talibanski režim.

Od 2001. u toj zemlji je stradalo 1.957 američkih vojnika koji su raspoređeni u okviru međunarodnih snaga za uspostavljanje mira i bezbednosti u Avganistanu (Isaf). Isaf u Avganistanu ima oko 130.000 vojnika, među kojima su više od dve trećine američki vojnici. NATO i SAD počeli su prošle godine proces povlačenja borbenih trupa, a to povlačenje bi trebalo da se završi 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track