ERDOGAN PODIVLJAO: Tenkovima napada kurdske gradove na jugoistoku Turske
Foto: Printscreen Twitter

Na ivici građanskog rata

ERDOGAN PODIVLJAO: Tenkovima napada kurdske gradove na jugoistoku Turske

Planeta -
Agencije javljaju da je samo danas, u sukobima sa policijom i snagama bezbednosti, na pordučju gde su vlasti uvele policijski čas, poginulo sedmoro ljudi

Dok se Turska sve više upliće u sirijski sukob, u samoj zemlji na jugoistoku pretežno naseljenim Kurdima, se vode sve jače borbe između turske vojske i pripadnika Radničke partije Kurdistana(PKK). Turske trupe brutalno intervenišu u gradovima naseljenim Kurdima, ugružavajući civile, a analitičari procenjuju da bi, ako se sukobi nastave, u Turkskoj mogao buknuti i građanski rat.

Agencije javljaju da je samo danas, u sukobima sa policijom i snagama bezbednosti, na pordučju gde su vlasti uvele policijski čas, poginulo sedmoro ljudi. To je najnoviji incident u višemesečnom nasilju koje je usledilo nakon prekida primirja između vlade i Radničke partije Kurdistana (PKK) u julu.

Dvoje ljudi je poginulo u sukobima demonstranta i policije u gradu Dijarbakir, javlja Rojters pozivajuć se na izvore u bolnici i očevice a pet kurdskih militanata poginulo je u provinciji Mardin, u okrugu u kom kom je takođe uspostavljen policijski čas.

Na ulice Dijarbakira izašla su oklopna vozila a policija je pucala iz vodenih topova i koristila suzavac protiv učesnika demonstracija koje je organizovala pro-kurdska Narodna demokratska partija (HDP) u znak protesta zbog dvonedeljnog policijskog časa u gradskom okrugu Sur.

U provinciji Sirnak guverner je uveo policijski čas u dva grada u blizini granice sa Sirijom i Irakom koji stupa na snagu večeras. "Proglašen je policijski čas kako bi se neutralisale separatističke terorističke grupe, uklonile barikade i rovovi puni eksploziva i uspostavio javni red," saopštila je kancelarija guvernera.

Prvi video prikazuje tenk koji puca na pritivnike u jednom od kurdskih gradova u jugoističnoj turskoj, dok drugi prikazuje pravi ulični rat u najvećem kurdskom gradu Dijarbekiru.

(Fort Russ/Tanjug - priredio: M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track