(VIDEO) RUSI OTVORILI CRNU KUTIJU: Oboreni suhoj nije ušao u turski vazdušni prostor
Foto: Printscreen RT

Konačno!

(VIDEO) RUSI OTVORILI CRNU KUTIJU: Oboreni suhoj nije ušao u turski vazdušni prostor

Planeta -
Let oborenog ruskog bombardera trajao samo 40 minuta, prvi dokazi iz crne kutije biće objavljeni u ponedeljak 21. decembra.

Crna kutija iz oborenog suhoja dokazuje da su Turci oborili taj ruski avion nad Sirijom, rekli su jutros vojni zvaničnici na brifingu u Ministarstvu odbrane Rusije pošto su stručnjaci pred novinarima otvorili kutiju.

Prvi dokazi iz crne kutije ruskog Su-24 kog je turska vojska oborila nad Sirijom biće izneti javnosti 21. decembra, kažu u MO Rusije. Međutim, tri od osam čipova u crnoj kutiji su uništeni, dodaju.

"Pozvali smo 14 stranih stručnjaka da nam pomognu da dekodiranje bude transparentno. Međutim, poziv su prihvatili samo stručnjaci iz Kine i Velike Britanije, ostali su odbili da dođu. Poziv su prihvatili i predstavnici SAD", rekao je Sergej Dronov, zamenik komandanta Vazdušno-svemirskih snaga Ruske Federacije.

"Oboreni ruski borbeni avion Su-24 nije ni na koji način predstavljao pretnju Turskoj i njenim građanima", dodao je Dronov između ostalog.

I Sirija potvrdila da ruski Su-24 tog kobnog 24. novembra nije prešao iz Sirije u Tursku.

"Informacije ruskog MO o situaciji u vazdušnom prostoru Sirije još nije odbacila nijedna zemlja, pa ni Turska", kaže Dronov.

Trenutak kad pogođeni ruski Su-24 pada (Foto: Anadolia)
Trenutak kad pogođeni ruski Su-24 pada (Foto: Anadolia)

"U ovom trenutku možemo da kažemo da raspolažemo svim neophodnim informacijama za naše tvrdnje: imamo dokaz da ruski Su-24 nije narušio turski vazdušni prostor", rekao je on.

Let oborenog ruskog suhoja trajao je 40 minuta, kažu u MO Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Turska zabola Rusiji nož u leđa kad je oborila suhoj, a u više navrata rekao je da je to bio akt izrazitog neprijateljstva.

Turska se nije čak ni izvinila za obaranje ruskog aviona, čak je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan tražio da se Rusija njoj izvini.

Rusija je zbog svega uvela niz sankcija protiv Turske, a najnovija je zabrana ruskim firmama da zapošljavaju turske građane i stupiće na snagu 1. januara 2016. godine

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track