DRUGA STRANA MIGRANTSKE KRIZE: Dok se jedni dave, drugi idu jahtama i gliserima ka Evropi
Foto: Profimedia

Put nade

DRUGA STRANA MIGRANTSKE KRIZE: Dok se jedni dave, drugi idu jahtama i gliserima ka Evropi

Planeta -
IZMIR - Mnoge izbeglice koje sa Bliskog i Srednjeg istoka krenu na takozvani put nade ka zemljama Zapadne Evrope, na svoja odredišta najčešće dolaze izmoreni, gladni, bez odeće i obuće. Međutim, postoje i migranti koji koriste džet skije, privatne jahte i glisere.

Većina migranata Egejsko more iz Turske do obale Grčke prelazi u pretrpanim gumenim čamcima, koji tokom tog puta neretko propuštaju vodu i potonu ili se zbog prevelikog broja ljudi prevrnu, zbog čega je veliki broj izbeglica izgubio život.

Na čamac dug oko devet metara ukrca se ponekad i 60-65 migranata, a da bi se uopšte ukrcali, migranti plaćaju i po 5.000 dolara po osobi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međutim, oni nešto boljeg materijalnog stanja na put ka grčkoj obali kreću i u mnogo luksuznijim plovilima. U prilog tome govori podatak o broju privatnih jahti i glisera sa migrantima koje je tokom ove godine zaplenila turska obalska straža.

Naime, ekipe turske obalne straže ove godine su spasile više od 85.000 migranata koji su se u jednom trenutku na moru nalazili u životnoj opasnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U akcijama suzbijanja nelegalnih prelazaka tursko-grčke granice, obalska straža je ove godine zaplenila 2.204 gumena čamca, ali i 29 prihvatnih jahti, 42 brodice i 13 glisera.

U poslednjih šest godina zaplenjeno je više od 3.399 plovila koja su migranti koristili, od toga 24 glisera, sedam džet skija i 96 privatnih jahti.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track