SILOVITI UDARI KOALICIJE: Islamisti izgubili 40 odsto teritorije koju su držali u Iraku
Foto: AP

Rat

SILOVITI UDARI KOALICIJE: Islamisti izgubili 40 odsto teritorije koju su držali u Iraku

Planeta -
BAGDAD - Portparol snaga koalicije pod vođstvom SAD-a u borbi protiv terorističke organizacije ISIS, Stiv Voren u ambasadi SAD-a u Bagdadu, kazao je kako je ova teroristička organizacija izgubila više od 40 odsto teritorije koju je prošle godine zauzimala u Iraku.

"ISIS još uvek ima snage da izvodi napade manjih razmera. Međutim, izgubio je 40 odsto teritorije koju je zauzeo prošle godine. Prognan je iz Tikrita i Baijija, a uskoro će biti pobeđen i u Anbaru", kazao je Voren i dodao kako su američki avioni izveli više od 9.000 napada na uporišta terorističke organizacije ISIS, od toga više od 6.000 napada izvedeno je na teritoriji Iraka.

Stiv Voren, Foto: Anadolija
Stiv Voren, Foto: Anadolija

Ovi napadi su, kako Voren kaže, zaustavili više od 90 odsto proizvodnje nafte te terorističke organizacije. On je govoreći o pogibiji iračkih vojnika, koji su smrtno stradali prilikom izvođenja vazdušnih akcija SAD-a na području Faludže, okrug Anbar, kazao kako je formirana posebna komisija koja će rasvetliti čitav slučaj, kao i da će u komisiju biti uključeni i Iračani.

"Irački premijer Hajdar Al-Ibadi odobrio je ulazak pojedinih američkih vojnika u Irak. Njih je manje od dve stotine", kazao je.

On se dotakao i pitanja italijanskih vojnika koji se nalaze u blizini Mosula, i istakao kako ovi vojnici nisu deo koalicije već da se tu nalaze kako bi štitili radnike jedne italijanske firme.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track